A Publicus felmérése szerint 2022-ben Budapesten a többség az ellenzéki összefogásra szavazna

  • narancs.hu
  • 2021.09.27 08:35

Belpol

Migránsozással sem tudnának nyerni a kormánypártok a fővárosban. Vidéken egészen más a helyzet.

A budapestiek 58 százaléka akkor is az ellenzéki összefogásra szavazna 2022-ben, ha addig egy Magyarországot is érintő menekültválság alakulna ki – ez derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszavának készített.

A kutatás eredménye szerint a Fidesz ebben az esetben 28 százalékra számíthatna Budapesten, míg a szavazók14 százaléknyi bizonytalan a kérdésben.

A kisebb településeken, a községekben viszont úgy tűnik, jól jönne Orbán Viktornak a 2015-ös hasonló menekültválság: 44 százalékra számíthatna a mostani kormánypárt, míg az ellenzék 32 százalékot kapna.

A felmérésből az derült ki, hogy vélhetően azért nem ez a téma lesz a szavazás során a mérvadó, hiszen egy esetleges menekültválságban tartott parlamenti szavazáson a voksok 39 százalékát kapná az ellenzék és ugyanennyit szereznének a mostani kormánypártok.

A Publicus felmérése egyébként kitér az afganisztáni helyzetre is. A kutatás eredményei szerint Magyarországon a lakosság majdnem háromnegyede (71 százaléka) azt gondolja, hogy emiatt nagy valószínűséggel a 2015-ben tapasztalthoz hasonló menekülthullám indul Európa felé és ez érinteni fogja hazánkat is, és mindössze 20 százalékra tehető azok aránya, akik nem tartanak ettől.

A kormánypárti szavazók között vannak a legkisebb arányban azok (9 százalék), akik szerint az lenne a helyes magatartás az uniós országok részéről, ha befogadnák azokat, akik bizonyítani tudják, hogy életveszélyből menekülnek. Ennél sokkal több Fidesz-KDNP szimpatizáns (23 százalék) tartaná azt helyes megoldásnak, ha a menekülőket egyszerűen csak visszatoloncolnák Afganisztánba.

Az ellenzéki választók épp fordítva vélekednek, de abban szinte teljes az egyetértés a táborok között, hogy az Afganisztánnal határos országokat kellene segíteni, hogy ott kezelhessék a menekültkérdést, a magyar társadalom majdnem kétharmada ezt tartaná a leghelyesebb megoldásnak, nem törődve az érintett államok álláspontjával - áll a Publicus kutatásásban.

(Népszava)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk