A Publicus inkább nem csinál most több közvélemény-kutatást

  • narancs.hu
  • 2021. október 12.

Belpol

Olyan hullámzó az ellenzéki választó lelkiállapota, hogy nincs értelme. 

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője és stratégiai igazgatója a Facebook-oldalán jelentette be, hogy az intézet egyelőre nem készít több közvélemény-kutatást: 

"Úgy látjuk, hogy jelenleg olyan hullámzó az ellenzéki választó lelkiállapota, hogy azt lehetetlen megbízhatóan kutatni. Ezt a problémát, a magunk részéről, úgy oldjuk meg, hogy az előválasztás végéig nem kutatunk!"

- írta. 

A múlt héten és az elmúlt napokban is számos, egymásnak gyökeresen ellentmondó közvélemény-kutatás látott napvilágot, amely rendesen megkavarta az ellenzéki előválasztás menetét.

Legutóbb Márki-Zay Péter hivatkozott arra, hogy a DK szerinte egy "hazug támadássorozattal" akarja elterelni a figyelmet "egy újabb komoly közvéleménykutatásról", amely szerinte azt bizonyítja, hogy ha az ellenzék az ő vezetésével fog tud győzni a 2022-es választásokon.

A kutatás, amelyre Márki-Zay hivatkozik a Medián felmérése, amely azonban október első napjaiban készült, az eredményeit pedig részben már a múlt héten közzétették, eközben a Závecz Research friss kutatása szerint Márki-Zayt csak minden negyedik választó tartja alkalmasnak Orbán Viktor legyőzésére, míg Dobrev Klárát a választók harmada. A Závecz kutatása szerint Dobrev Klára jóval több ellenzéki és aktív bizonytalant, tehát a választásokon várhatóan résztvevő választót állíthat maga mögé.

A Publicus legutóbb szombaton tette közzé a Népszava megbízásából készített pártpreferencia-vizsgálatának eredményeit, ez a felmérés még október 2-4. között készült, és azt mutatta, hogy az összes megkérdezett körében a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkenve 29 százalék, a DK támogatottsága egy százalékpontot növekedve 11 százalék, az MSZP-Párbeszéd változatlan, 7 százalék, a Jobbiké egy százalékot csökkenve 5 százalék, a Momentum támogatottsága egy százalékpontot csökkenve 4 százalék, a Mindenki Magyarország Mozgalom (MMM) az összes megkérdezett körében szintén 4 százalékon áll, az LMP, a Kétfarkú kutya párt, és a Mi hazánk mozgalom támogatottsága 1-1-1 százalék. A bizonytalanok aránya változatlanul 31 százalék, illetve van további 6 százalék a teljes népességen belül, aki "összefogás szavazó", vagyis külön pártot nem tud megjelölni, de a közös ellenzékre szavazna. 

További híreink az előválasztásról itt! 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk