A püspöki kar sajtótitkárának felelősségét vizsgálhatják a szexbotrányban

  • narancs.hu
  • 2024. október 21.

Belpol

Úgy tűnik, a püspöki kar sajtóosztályán kell keresni azt a személyt, aki eltussolja vagy próbálja mentegetni a botrányba keveredett papokat. A Válasz Online ráadásul új ügyet is talált. Az legalább nem pedofil.

Minél tovább tart a vizsgálódás, annál kínosabb részletek derülnek ki a kalocsa-kecskeméti érsekség ügyeiről. Egy pap esetében ugyanis felmerült, hogy fizetett bizonyos homoszexuális szolgáltatásokért, és ezt az ügyet épp az a Tóth Tamás püspökkari titkár sikálta el, aki egyebek mellett  a nemrég pedofilgyanúba keveredett Hatházi Róbert ügyében legalábbis félreérthető módon járt el és Bábel Balázs érsek helyett írt számonkérő levelet a Válasz Online szerkesztőségének.

Az érsek levélben fordult püspök- és érsektársaihoz, mivel a következő konferencia még messze van és az üggyel foglalkozni kell, ezt a levelet kapta meg a lap. Bábel Balázs egyrészt hangsúlyozza, hogy ő nem akar eltussolni semmit, egyházmegyéje mind Bese Gergő botrányakor, mind a pedofilgyanúba keveredett Hatházi Róbert, illetve a már bíróság előtt álló Rónaszéki Gábor ügyében szabályosan járt el „mind az egyházi, mind az állami törvények szerint”.

Szerinte egyáltalán nem helyes, ha az egyház megpróbálja eltussolni a kellemetlen ügyeket, sőt ezeket fel kell tárni és ezekkel szembe kell nézni.

Úgy tűnik, a nagy eltussoló a püspöki konferencia sajtótitkára, Tóth Tamás.

Egy új ügy is erre utal. Ez klasszikus eltussolós ügy, egyelőre nincs semmilyen bűncselekmény a hátterében, kivéve egy kis zsarolást. Egy papot ugyanis megzsaroltak azzal, hogy nyilvánosságra hozzák: homoszexuális szolgátatásért fizetett. A pap először az érsekhez fordult egy fedősztorival, hogy helyezzék más egyházmegyébe, de ez végül nem sikerült. Erre Tóth elhelyezte őt egy karitatív szervezetnél, amibe az érsek is beleegyezett. Később azonban kiderült, hogy mi volt a gyors távozás valódi oka.  

„Miután úgy láttam, hogy nemcsak pletykáról van szó, hanem esetleg lehet valós alapja, összehívtam a pasztorális tanácsot, és ők is azt mondták, hogy előzetes vizsgálatot kell végezni, amely most is tart”, áll Bábel levelében. Ez azt jelenti, hogy Tóth felelősségének kérdése már nem tabu a püspökök között – sorsáról akár a napokban döntés születhet magasabb egyházi fórumokon.

Tóthot a kormány–egyház-kapcsolat kulcsfigurájaként tartják számon mindkét oldalon, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes négy éve a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetéssel ismerte el áldozatos munkáját.

(Címlapképünkön: Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Fotó: MTI/Mónus Márton)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk