Megtöltik a Balaton környékét a nyugdíjas németek

  • narancs.hu
  • 2024. október 21.

Belpol

Az utóbbi években jelentősen nőtt a külföldi, nyudíjas lakók aránya több Somogy és Zala megyei településen is.

 

Több mint 11 ezer 60 évnél idősebb, Németországban született ember él Magyarországon, jelentős részük Somogy és Zala megye Balatonhoz közeli részén lakik. Ezen a vidéken egy sor olyan település van, ahol a 60 évnél idősebbek között több mint tíz százalék a németek aránya, derül ki Koós Bálint, Tátrai Patrik és Gábriel Dóra kutatásából, amelyet a Portfolión ismertettek.

A változás gyorsan ment végbe, hiszen 2011-ben csak 22 ezer, 2022-ben már 38 ezer 60 év feletti külföldi állampolgár élt Magyarországon. Az évek alatt az összetételük is megváltozott, korábban ugyanis jellemzően még a határon túli magyar közösségekből vándoroltak be a legtöbben Magyarországra, mostanra azonban tendenciaszerűen emelkedik a nem magyar etnikumú, jellemzően Németországból, Belgiumból, Hollandiából és Svájcból érkezők aránya.

Magyarország célországként kapcsolódott be az idősek nemzetközi vándorlásába, ez a folyamat pedig a jövőben felgyorsulhat, illetve tovább erősödhet. A lakóhelyválasztást jellemzően az befolyásolja, hogy a nyugat-európaiak nyugodt, természetközeli helyszíneken szeretnének élni a származási országuk áraihoz képest olcsóbban. Az MNB adatai szerint a koronavírus-járvány után ugrásszerűen megnőtt a Somogy és Zala megyében ingatlant vásárló külföldiek aránya.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk