Szabad-e imádkozni Dunavecsén Bese Gergőért?

„Szerettük”

Belpol

Akik kedvelték Bese Gergő plébánost Dunavecsén, undorítónak tartják, ahogyan a politikusok kihátráltak mögüle. Templomba járó emberek tűnődnek most azon, hogy talán tényleg senkire nem tartozik egy ember nemi élete. A kétszínűségen nem gondolkodnak el.

 

Két nagy Szűz Mária-szobortorzó áll a dunavecsei plébánia kertjében, közöttük egy kisebb, ép harmadik. Ez nem művészi kompozíció a keresztény világról, a két nagy szobrot összetörték. Az egyiket tavaly május 6-án szentelték fel az 51-esről a dunavecsei kikötő felé vezető 513-as út első körforgalmában. Tíz nap után szétverte valaki. Az egyházközség új szoborra és egyúttal térfigyelő kamerára is gyűjtött. A második szobrot 2024. január elsején szentelték volna fel. Ehelyett gyertyagyújtást tartottak azon a napon, mert a már helyére került alkotást szilveszterkor megint összetörve találták. A kamerafelvételek alapján a rendőrség őrizetbe vett egy büntetett előéletű helybéli férfit, s feltételezték, az első szobornak is ő ártott. Dunavecsén a plébános felhívására ismét gyűjtés indult. A pénz összegyűlt, a szobor is kész, de közben a kalocsa-kecskeméti érsek felfüggesztette a plébánost, Bese Gergőt.

A fiatal papról szeptember 6-án írta meg a Válasz Online, hogy melegpartikon vehetett részt, tartós intim kapcsolata volt férfiakkal, amit képfelvétel bizonyít, és hogy erről kormányzati körökben is tudtak. Bese Gergőt ország­szerte ismerik, ő szentelte fel a Miniszterelnökséget, valamint a Pesti Srácok és a Megafon irodáját. A plébános a jobboldali világkép egyik formálója volt a médiában, rendre hűségesküt tett Orbán Viktor személye és rendszere mellett, többször kikelt az LMBTQ-emberek érdekérvénye­sítő mozgalma és az őket segítő „liberális mainstream” ellen.

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a hír megjelenése napján felfüggesztette a papi szolgálat alól Bese Gergőt. Utóbbival a lapok megpróbáltak kapcsolatba lépni, de csak a családjával sikerült később. A testvére azt mondta, Besét droggal kábíthatták el, és a róla készített videóval zsarolták. Nyilatkozott később – név nélkül – a parti másik résztvevője, aki viszont úgy látta, hogy amikor együtt voltak, a pap nagyon is tudta, mi történik körülötte. Újabb hír volt, hogy Bese Gergőt egy olyan férfi dobhatta föl – mégpedig féltékenységből –, akivel eltitkolt kapcsolatban állt, és az illető egy kormányközeli lapnál dolgozott. Bese Gergő az első napokban TikTok-videón üzent: „Fáj a szívem, mert nagyon sok embert az elmúlt napok zűrzavara megbántással, fájdalommal ért. Szeretnék őtőlük és mindenkitől bocsánatot kérni, ha bármivel is megbotránkoztattam, vagy bármivel is megbántottam őket.”

Bárdok a vitrinben

Azt, hogy a plébános mi miatt kért bocsánatot, mindenki érthette a maga módján, Dunavecsén is.

A 3900 lakosú Bács-Kiskun megyei városban arányaiban ugyanannyi hívő lehet, mint máshol: a két évvel ezelőtti felmérés szerint a római katolikusok és a reformátusok nagyjából egyforma tábort alkotnak, a lakosság 17 és 16 százalékát. Ennél nagyobb, 20 százalék a felekezeten kívüliek, és még nagyobb, 34 százalék azok aránya, akik a hitükről nem nyilatkoznak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Tánc az ördöggel

  • SzSz

„Hé, van egy vicced?” – cukkolják naponta tucatszor az őrök Arthur Flecket, aki azután került elmegyógyintézetbe, hogy Jokerként öt emberrel is végzett. Arról, hogyan ég Nesszosz-ingként az emberre az antihős figurája, a rendező, Todd Phillips is tudna mesélni – gyakorlatilag erről szól a Kétszemélyes téboly.

 

Festett malaszt

Alá vagy fölé becsüljük-e a művészet erejét? Képes-e megváltoztatni minket? Woody Allen legújabb színdarabja meglehetősen szélsőséges körülmények között keresi a valódi értékeket, Raffaello Szűz Máriát ábrázoló festményét vetve az 1930-as évek Brooklynjának tenyeres-talpas gengszterei elé.

Ha tízig számolok

  • Pálos György

A szerző az Egyesült Államokban született dél-olaszországi kivándorlók unokájaként, siket szülőktől. S bár úgy tűnt, hogy a második emigrációs generáció is talajt fog Brooklyn környékén, a Durastanti szülők válása után a 6 éves Claudiát visszaviszik az óhazába, Basilicatába, ahol olaszul kezdi meg a tanulmányait.

A városarcheológus ravatalánál

A kiállítás Lugosi Lugo László személyes Budapest-fotográfiái köré épül, és egyik nagy érdeme az, hogy azt is megérinti, aki keveset tud a szamizdatról, vagy akinek a rendszerváltás előtti avantgárd végtelen távolságból ködlik csupán.

Valóra vált álom

Kilenc évvel ezelőtt egy álom uralta Tarlós István sajtótájékoztatóját. Az akkori főpolgármester szerint a csepeli HÉV helyett villamosokat kellett volna forgalomba állítani. Tarlós azt mondta, hogy ezek a villamosok majd a Nagykörútra kanyarodnak reá, hogy a 6-os nyomába eredjenek, ám sem a költségekről, sem a határidőről nem ejtett szót.

Vakvágányon

Most, hogy a magyar gazdaság romlásával, az állam diszfunkcionális működésének szaporodó jeleivel, az életszínvonal immár elhazudhatatlan süllyedésével, a nemzetközi térvesztés nyilvánvalóvá válásával a valóság mind többször betüremkedik abba a párhuzamos univerzumba, amelyet másfél-két évtizede építget az orbáni propaganda – és amely világban minden, de tényleg minden Orbán Viktor körül forog, és minden, de tényleg minden jó Orbán Viktor politikusi zsenialitásának és tévedhetetlenségének az eredménye –, a miniszterelnök és a környezete mind többször hivatkozik a valóságra.

És tessék sűrűn imádkozni is!

Ott áll az az ember Európa színe előtt, és kiabál kígyót-békát a többiekre. Dühös, felháborodott, üldözöttnek tünteti fel magát. Kapkod és gesztikulál. Bántják a magyart, tódítja.

„Iránban ma mély korrupciós és legitimációs válság van”

  • Orosz Ildikó

A Károli Gáspár Református Egyetem docensével, Irán-szakértővel beszélgettünk a pattanásig feszült közel-keleti konfliktusról, a reformista kormány és a vallási vezetés belviszályáról, a nagyhatalmakkal való viszonyról, elnyomott nemzeti érzésről, és persze a magyar szálról.

A világ legeslegjobb dolga

Békés Márton, aki a szélsőjobbról felszippantott lázadóból időközben a magát szélsőjobb­oldalivá formáló egykori „cent­rális” erőtér kultúrkampfjának zászló-, pontosabban Molotov-koktél-vivője lett (vö. Békés Márton: Gerillaháború, KKETTK Alapítvány, 2017), szeptember elején újabb kultúrpolitikai esszét bocsátott közre.

Áramvonalasítanák

Az utóbbi öt évben háromszor átnevezett egykori akadémiai kutatóhálózatban dolgozók továbbra sem nyugodhatnak meg: a hálózat NER-közeli vezetése és Hankó Balázs kultuszminiszter hol vállvetve, hol egymással is vitatkozva próbálná átalakítani a struktúrát a még Palkovics László kijelölte irányba.

Callas szíve

Modellként kezdte a pályáját, ám Giuseppe Tornatore Maléna című filmje óta az amerikai és a francia filmipart is meghódította. A hatvanadik születésnapját ünneplő Belluccival a San Sebastián-i filmfesztiválon beszélgettünk Maria Callasról, és az újdonságnak számító produceri és színpadi munkáiról.