A rezidensek fele nem írná alá az új jogviszony szerinti szerződést

  • narancs.hu
  • 2020. november 25.

Belpol

Több javaslatot is tett a szövetség a kormánynak.

Az egészségügyi szolgálati törvény korlátozásainak elhalasztását kéri a kormánytól a Magyar Rezidens Szövetség - erről adott ki közleményt a szervezet.

Azt írták, az egészségügyi dolgozók nem tudnának kellő szinten a betegellátásra fókuszálni a második hullám alatt, ha az egészségügyi szolgálati törvény korlátozásai januártól hatályba lépnek.

Ráadásul a Rezidensszövetség felmérése szerint

a rezidens orvosok fele nem írná alá az új szerződést, ha máshol is jelentős áldozatok nélkül folytathatja szakorvosi képzését.

A szövetség azt írja, miközben a kormány jelentős összeget szán a béremelésre, az ahhoz kapcsolt törvénymódosítás korlátozásai miatt mégis széleskörű elégedetlenség alakult ki az egészségügyben, a felmérésük szerint pedig hosszú távon a bizalom helyreállításához törvénymódosításra lesz szükség.

A megígért béremelés viszont szerintük addig sem tűrhet halasztást, az új bértánlát a szövetség szerint a különleges jogrend alapján átmenetileg rendeleti úton is be lehet vezetni.

A Rezidensszövetség ugyanakkor a személyes egyeztetést követően részletes javaslatcsomagot küldött az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) - ebben ők is arra kérik a kormányt,

  • hogy a most érvényes szabályokhoz térjenek vissza, melyek jelenleg is biztosítják a járványellátás helyszínén is a munkaerőforrást;
  • hogy az átvezénylés időtartam számítása ne naptári évre, hanem bármely tizenkét hónapra vonatkozzon, vagyis ne lehessen valakit egy év végén kirendelni, majd utána rögtön rögtön az új év elején is;
  • hogy egészségügyi dolgozó házaspárból csak az egyik felet lehessen kirendelni;
  • hogy a lakhelytől távoli, kötelező kirendelés idejére ne csak az alapbér (ahogy a kormány új tervezete tartalmazta), hanem az ügyeleti díjak, túlóra-díjak is emelt összegben járjanak;
  • hogy a szabadságok kapcsán is egyértelműsítés szükséges, hogy a kormány megnyugtassa a kollégákat, nem szűnik meg a ledolgozott évek, illetve az életkor, továbbá a nevelt gyermekek után járó többletszabadság.

Figyelmébe ajánljuk