A rezidensek fele nem írná alá az új jogviszony szerinti szerződést

 • narancs.hu
 • 2020.11.25 16:05

Belpol

Több javaslatot is tett a szövetség a kormánynak.

Az egészségügyi szolgálati törvény korlátozásainak elhalasztását kéri a kormánytól a Magyar Rezidens Szövetség - erről adott ki közleményt a szervezet.

Azt írták, az egészségügyi dolgozók nem tudnának kellő szinten a betegellátásra fókuszálni a második hullám alatt, ha az egészségügyi szolgálati törvény korlátozásai januártól hatályba lépnek.

Ráadásul a Rezidensszövetség felmérése szerint

a rezidens orvosok fele nem írná alá az új szerződést, ha máshol is jelentős áldozatok nélkül folytathatja szakorvosi képzését.

A szövetség azt írja, miközben a kormány jelentős összeget szán a béremelésre, az ahhoz kapcsolt törvénymódosítás korlátozásai miatt mégis széleskörű elégedetlenség alakult ki az egészségügyben, a felmérésük szerint pedig hosszú távon a bizalom helyreállításához törvénymódosításra lesz szükség.

A megígért béremelés viszont szerintük addig sem tűrhet halasztást, az új bértánlát a szövetség szerint a különleges jogrend alapján átmenetileg rendeleti úton is be lehet vezetni.

A Rezidensszövetség ugyanakkor a személyes egyeztetést követően részletes javaslatcsomagot küldött az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) - ebben ők is arra kérik a kormányt,

 • hogy a most érvényes szabályokhoz térjenek vissza, melyek jelenleg is biztosítják a járványellátás helyszínén is a munkaerőforrást;
 • hogy az átvezénylés időtartam számítása ne naptári évre, hanem bármely tizenkét hónapra vonatkozzon, vagyis ne lehessen valakit egy év végén kirendelni, majd utána rögtön rögtön az új év elején is;
 • hogy egészségügyi dolgozó házaspárból csak az egyik felet lehessen kirendelni;
 • hogy a lakhelytől távoli, kötelező kirendelés idejére ne csak az alapbér (ahogy a kormány új tervezete tartalmazta), hanem az ügyeleti díjak, túlóra-díjak is emelt összegben járjanak;
 • hogy a szabadságok kapcsán is egyértelműsítés szükséges, hogy a kormány megnyugtassa a kollégákat, nem szűnik meg a ledolgozott évek, illetve az életkor, továbbá a nevelt gyermekek után járó többletszabadság.

Neked ajánljuk

A gyöngy

 • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

 • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

 • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

 • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

 • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

 • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.