A rezsicsökkentéssel átverték a lakosságot

  • narancs.hu
  • 2018. május 25.

Belpol

Aprópénzt osztottak, több járt volna.

A Fidesz–KDNP a rezsicsökkentések elmaradása nyomán felgyülemlett tartalékkassza jelentős részét egy adózási trükk révén áttöltötte az állami költségvetésbe – írja a Népszava. A lap szerint a 2013–14-es rezsicsökkentések után a nemzetközi olaj- és gázárak felükre-harmadukra estek, de ezt a kormány nem követte le további ármérsékléssel. Az MFGK nevű állami gáznagykereskedőnél a földgáz eladási ára szinten maradt, de egyre olcsóbban vásárolt, minek következtében hatalmas többlethasznot halmozott fel, szakértői számítások szerint 2015-ben 85 milliárd forintot. Csakhogy a további árcsökkentési felvetésekre a kormánypárt érdemi válasz helyett azt ismételgette, hogy a szociálliberális időszakban sokszor nőtt a díj. A Népszava szerint ezzel „szinte törölték a köztudatból, hogy míg az általuk kárhoztatott 2006–2007-es időszak során a lakossági gáz köbmétere 50–76 forintba került, addig azért – a zömmel államivá vált – ellátók még

ma is több mint 100 forintot kérnek,

pedig az olajár nagyjából az akkori szinten áll”.

A kormánypárt 2016-tól az egyre gyűlő többlethaszon elkülönítésére kötelezte az MFGK-t, ez a lap értesülése szerint idén már legalább 82 milliárd forint, e tartalék növekedése viszont azt is mutatja, hogy lakossági rezsi magasabb volt az indokoltnál.

A jelkép

A jelkép

Fotó: MTI – Máthé Zoltán

„Az eddigi közlések szerint a kasszát az áprilisi, háztartásonként 12 ezer forintos, egyszeri, »semmiképp se választási« gázárkedvezmény valamivel több mint 40 milliárddal apasztotta. Ám ismereteink szerint ezután az MFGK-nak az adót is meg kellett fizetnie. Eme mintegy harmincmilliárdos tétel alig marad el a lakosságnak kifizetett összegtől. Adószakértők számításai szerint ennek nagy részét a személyi jövedelemadó- és egészségügyi hozzájárulási kötelezettség teszi ki: a 12 ezer forintos számlakedvezmény ugyanis adóköteles természetbeni juttatásnak minősül. Ezen felül a tétel áfáját is állták. Szakértők szerint ezzel ugyan betartották a főszabályt, de az állam ilyen esetben számos alkalommal élt már a mentesítés eszközével. Ilyen például a közmű-számlatartozások leírása vagy az erre nyújtott segély” – írja a lap, hozzátéve: azzal, hogy a Fidesz–KDNP nem vonta ki a gázszámlakedvezményt az adó alól,

a mesterségesen magasan tartott rezsi

nyomán felgyűlt, a lakosságot illető tartalék jó része csendben átfolyt a költségvetésbe, noha ezt úgy is el lehetett volna kerülni, ha a nemzetközi tőzsdék árzuhanása miatti hasznot az Orbán-kabinet „nem öncélú tartalékolásra fordítja, hanem azt a tarifa csökkentése útján” – mintegy főszabályként – átengedi a lakosságnak.

Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető szerint ennek alapján a kormány immár 83 ezer forinttal tartozik a magyar családoknak, és szerinte ez a kormány „pofátlanságának” újabb bizonyítéka.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?