Kicsoda Tuzson Bence, Magyarország új igazságügyi minisztere?

A Rogán-faktor

Belpol

Praktizáló ügyvédből lett képviselő, később a kormány fontos háttérembere. Bírja nem csak Rogán Antal, de Orbán Viktor bizalmát is, és elvégzi a piszkos munkát, ha kell. Dunakeszin megvetette a lábát, Gödön előbb taktikusan visszavonult, aztán visszavette az irányítást a településen.

Varga Judit a múlt héten lemondott igazságügyi miniszteri posztjáról, amit azzal magyarázott, hogy – bár erről még a pártban nincs döntés – a Fidesz listáját fogja vezetni a 2024-es európai parlamenti választáson, és a kampányra kell fókuszálnia. E magyarázat nem tűnik túl meggyőzőnek. Jelenleg is zajlik a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnökének, Schadl Györgynek és az Igazságügyi Minisztérium egykori államtitkárának, Völner Pálnak (Varga korábbi helyettesének) a korrupciós pere: utóbbi ügyvédje beidéztetné tanúként Vargát is. Orbán talán érintettsége miatt akar szabadulni Vargától – esetleg azért, ami csak eztán derülhet ki Varga szerepéről a megvesztegetésekben; e spekulációnak viszont ellentmondana az, ha valóban Varga lenne a Fidesz EP-listavezetője. A másik, ugyancsak feltételezéseken alapuló magyarázat szerint Vargának azért kell mennie, mert nem sikerült Orbán igazáról meggyőzni a jogállamisági eljárás során az Európai Bizottságot, és az uniós pénznek se híre, se hamva.

Biztosan csak annyit tudunk, hogy a helyére a kormányfő Tuzson Bencét, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkárát, Pest megye 5. számú, Dunakeszi központú választókerületének országgyűlési képviselőjét kérte fel. Akinek új posztján csak a saját szűk területére, azaz a törvényalkotásra, az igazságszolgáltatás rendszerére, egyéb apróságokra kell majd koncentrálnia: saját kérésére az uniós ügyek felügyeletének terhét – Varga Judit vélt végzetét – ugyanis levette róla a kormányfő.

Tuzson nevét az országos nyilvánosság 2014 környékén ismerhette meg, amikor az országgyűlési választáson egyéniben simán hozta Dunakeszit és környékét. A mérnökcsaládba született Tuzson Ausztriában és az Egyesült Államokban is tanult. Úgy hírlik, 17 évesen lépett be az MDF-be, ahol később Antall József ifjúságpolitikai tanácsadója lett; 2014-ben az akkor még nem kormánypárti Origo.hu-nak azt mondta erről, hogy „meglehetősen informálisan dolog, néha leültünk beszélgetni”.

Kamaszévek az MDF-ben

Az 1990-es évek elején a XII. kerületi MDF-szervezet választmányának lett a titkára, akkoriban ismerkedett meg Orbánnal. Fiatal éveit főként ügyvédkedéssel töltötte, az egykori Biczi és Tuzson Ügyvédi Irodában (ma már Biczi és Turi Ügyvédi Iroda) partnere Biczi Tamás volt, aki ma Kötter Tamás néven kormánypárti internetes propagandistaként is ismert. A 2000-es, 2010-es években több fideszes önkormányzat is igénybe vette egyebek közt a közbeszerzések terén szerzett szakértelmüket: 2006-tól 2013-ig például a Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzatnak adtak tanácsokat; politikai nagykorúsodása tehát Rogán Antal motiváló közelségében zajlott. Az Országgyűlés is kötött velük szerződést: 2012-ben 38 millió, 2013-ban pedig 45,7 millió forint értékben.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk