„A brüsszelezés nem válasz a követeléseinkre” – az oktatásért tüntetnek a Műegyetemnél

  • narancs.hu
  • 2022. október 23.

Belpol

A nemzeti ünnepen is tüntetnek a diákok, a tanárok és a szimpatizánsok a válságba jutott oktatásért.

Szolidaritási tüntetést tartanak a tanárokért 16 órától Budapesten. A megmozdulást az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete rendezte, a tüntetők a Kálvin térnél gyülekeznek, és a tervek szerint a Vámház körút érintésével a Szabadság hídon át a Műegyetem rakpartra érkeznek majd.

Az előző megmozdulásokkal ellentétben most politikus is lesz a felszólalók között: Karácsony Gergely budapesti főpolgármester rövid beszédet mond. A Facebook-esemény szerint Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója, a Kölcsey kirúgott tanára, Schermann Fruzsina, az ADOM 20 éves aktivistája, Nagy Erzsébet (PDSZ), Szabó Zsuzsa (PSZ), Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó gimi tanára is a felszólalók között lesz.

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

Tudósítónk, Bajnai Marcell arról számol be, hogy a tömeg negyed 5 körül hangos skandálással, sípolással megindult a Kálvin térről: „Elegünk van”, „Szabad ország, szabad oktatás!” – az előzőekhez hasonlóan ezek a legnépszerűbb rigmusok. Feltűnt az egyik Pintér-kartonbábu is, amely az október 14-én szervezett diáktüntetés fontos kelléke volt. Egyelőre nem tudjuk felbecsülni a tömeg méretét, de amikor fél ötkor elérték a Szabadság híd pesti hídfőjét, a sereghajtók a Nemzeti Múzeum vonalában voltak, negyed órával később pedig már a Műegyetem előtt voltak, amikor a vége még mindig a Kálvinon.

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Karácsony Gergely felszólal az oktatásért rendezett tüntetésen 2022. október 23-án
Fotó: Sióréti Gábor  

A szervezők elmondták, hogy Novák Katalin köztársasági elnököt is meghívták, de nem jelzett vissza: „Bízunk benne, hogy a tömegben vagy lélekben velünk van” – mondták. Karácsony Gergely beszédét szerénykedve kezdte: „Csak azért vagyok a színpadon, hogy átadhassam olyanoknak, akik nálam fontosabbak. Én ahhoz a generációhoz tartozom, akik 33 évvel ezelőtt, amikor én még 14 éves voltam, amikor hazamentem a tüntetésről, anyukám megkérdezte, miért vagyok olyan rekedt, azt mondtam, mert egész nap kiabáltam, hogy ruszkik haza.” Felidézte, hogy a felesége „a földkerekség legszebb hivatását űzi, ugyanis tanító”. Háromezerkétszáz településvezető nevében elmondta, hogy szívesen visszavennék az iskolákat önkormányzati hatáskör alá, hogy a helyi közösségeket szolgálják.

 
 
Fotó: Sióréti Gábor

 
 
Fotó: Sióréti Gábor

Lengyel Tamás színművész arról beszélt, hogy az élhető jövő kiharcolása a céljuk. „Azért vagyunk itt, hogy a sok elnyomott társadalmi csoport egyesülni tudjon” – mondta. „Reméljük, a felszólalók hangját nem csak ti, de a városból elmenekülő döntéshozók is hallják.” Schermann Fruzsina, az ADOM mozgalom felszólalója erre rímelve, epésen megjegyezte, hogy a kormányzat Zalaegerszegig menekül előlük – utalva arra, hogy Orbán Viktor ma a nyugati országrészbe ment brüsszelezni, ahol elkerített, TEK-esek által ellenőrzött helyszínen beszélt: „Egyedül mi merünk ma a nyílt utcán felszólalni.”

 
 
Schermann Fruzsina
Fotó: Sióréti Gábor

 László Györgyi, a Magyar Anyák képviselője mondta:

„Nem akarjuk, hogy az Aldi pénztárában lássuk viszont kedvenc tanárainkat.”

Szerinte ritka, hogy „már a diákok is azért tüntetnek, hogy tanulhassanak”. A pedagógusok kivonulása az alacsony fizetések miatt a szülőket is megviseli.

Törley Katalinnal meggyújtották az ellenállás fáklyáját a színpadon, ezután a Belmondo zenekar játszott. Czutor Zoltán énekes Mészáros Lőrinc hangján üzent a tömegnek: „Legyetek bátorak. Lehet, hogy nem lesz elég tüntikézni, hanem áldozatot kell hozni.” Hozzátette: eljutottunk odáig, hogy fideszes rendezvényen nem illik kimondani, hogy ruszkik, haza.

 
Törley Katalin meggyújtja a fáklyát.
Fotó: Sióréti Gábor

 Nagy Erzsébet a PDSZ képviseletében összesítette az elmúlt időszak megmozdulásait: 147 esemény volt, 61 városban, 41 tankerületi központ előtt. „Soha nem látott kiállással találkozunk” – mondta. Nem csupán a bérekért és a terhelés csökkentéséért tiltakoznak, hanem a jogellenes munkáltatói eszközök ellen is. Felidézte, micsoda pazarlás folyik a tankerületekben, ahol a vezetők milliós jutalmakat, luxusutazásokat, saját sofőrt kapnak, miközben az iskolában a diákok 18 foknak ülnek: „Elegünk van a brüsszelezésből, a lesajnálásból és a hazudozásból és abból, hogy totálisan leépítették a közoktatást.” A szervezet 18 pontos követelését ismertette, amelyben a túlórák kifizetése, a bérkompenzáció, a sztrájktörvény módosítása is szerepel. Az Egységes Diákfront követelései is elhangzottak: megoldást a tanárhiányra, élhetőbb körülményeket, minőségi tananyagot, szakértők és szakszervezetek bevonását a megoldásba – ezek a diákok kérései.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke ezzel összhangban leszögezte:

„A baloldalozás, a brüsszelezés nem válasz a követeléseinkre!”

Becslése szerint 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. Tudósítónk szerint a tömeg egyre hevesebben fejezi ki a tiltakozását, zúg az „Orbán, takarodj!”, a szervezők bemondása szerint mintegy 80 ezren lehetnek a Duna két oldalán, a rakpartokon és a hídon. Nem egyenletes a tömeg eloszlása, itt-ott arra van hely, hogy krétával rajzoljanak és feliratokat írjanak a betonra.

Bozai Ákos szombathelyi gimnazista lendületes beszéddel mutatkozott be:

A pályaelhagyók száma úgy nő, mint Mészáros Lőrinc vagyona.

Pánkotai Lili diák slam poetryben mondta el véleményét: „Pont arra nevelt a 12 pont, amiért most én itt felszólalok.”

A Carson Coma tagjai az oktatásért rendezett tüntetésen
Fotó: Sióréti Gábor

 
 
Törley Katalin
Fotó: Sióréti Gábor

 Törley Katalin és Pilz Olivér tanárok rögtönzött tanórát tartottak a tömegnek, Törley hangosan diktálta a jelszavakat: „Tanítani jó, tanítani menő. Szabad országot, szabad oktatást! Szabadságot, le a diktatúrával.” Elutasítóan reagáltak a Gulyás Gergely által feltételesmódban beígért béremelésről. A Tanítanék Mozgalom után a Carson Coma zenekar adott rövid koncertet, hatalmas sikerrel.

Utána a szakszervezetek és a civil szervezetek képviselői beszéltek. A Fridays For Future aktivistája élhető jövőről és környezettudatos diákokról beszélt, a TASZ képviselője pedig örömmel fogadta, hogy ennyi fiatal áll ki magáért. „Ha az iskola puszta gyerekmegőrző, akkor nincs oktatáshoz való jog. Egy pedagógust ki lehet rúgni, de az összeset nem.”

Két beszéd között Lengyel Tamás színész, a tüntetés gazdája ugrálásra késztette a tömeget: „Ki nem ugrál, Pintér Sándor, hej, hej!”

 
 
Fotó: Sióréti Gábor

 A tömeg hangos skandálása közben („Orbán, takarodj!”) szólal fel Boros Péterné a közalkalmazottak szakszervezete nevében. Emlékeztet rá, hogy az október 23-i forradalom is dákokkal kezdődött: „vissza kell helyezni munkájukba az elbocsátott pedagógusokat!” Elutasítja, hogy a közalkalmazottaknak 18 fokban kelljen dolgozniuk, és követeli a visszamenőleges hatályú, inflációkövető béremelést.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a tüntetőket nagyon sokan támogatják. „A tudás fegyver a hülyeség ellen” - jelentette ki. „A szegényeket belerúgják az árokba” – mondta a következő felszólaló, Köves Ferenc a szociális dolgozók szakszervezetétől. Kolesár András a KATA-s károsultak nevében beszélt: „Milliónyi lyuk tátong az utolsókat lélegző demokratikus rendszerünk falán” - mondta, majd a tömeget skandáltatta: Ruszkik, haza!

Végül Pajda Renáta, az ADOM diákmozgalom tagja zárta a beszélők sorát. Elmesélte, hogy tanárnak készült, de erről le kellett tennie, mert a rendszer nem nyújt elég pénzt  a pályakezdők megélhetésére sem, és nem tudna szabadon dolgozni. „Itt az ideje, hogy az oktatás szereplői megkapják, ami jár nekik.” Arra kérte a tüntetőket, hogy ne adják fel a küzdelmet.

 

 
A Dope Calypso a tanártüntetésen zenél 2022. október 23-án
Fotó: Sióréti Gábor

Az eseményt a Dope Calypso zárta. A zenekar tagjai elmondták, többüknek pedagógusok a szülei, ezért is vannak itt. „A szolidaritás az, ami ezt a kurva rendszert meg tudja törni” - mondta a frontember. A tömeg végül skandált, majd elénekelte a Himnuszt. A többség elindult haza.

 

 
 
Végül Himnusz.
Fotó: Sióréti Gábor
 

 

Ez már a sokadik

Az oktatásért folyamatosan zajlanak tüntetések március óta, a megmozdulások dühe szeptember vége óta hevesebb, amikor kirúgták a Kölcsey gimnázium több tanárát, akik polgári engedetlenséggel tiltakoztak a sztrájkjog korlátozása és az iskolák helyzete miatt. Október 5-én mintegy 40-45 ezren tüntettek a Kossuth téren, több mint tízezren vettek részt a diákok által rendezett demonstráción október 14-én. A kormány eddig nem tárgyalt a tiltakozókkal, de több évre előre fizetésemelést ígért, amit a tanárok és a diákok is nevetséges ajánlatnak tartanak.

A mai tüntetésben nem vesznek részt a pártok, de a Mi Hazánk kivételével egyik ellenzéki tömb sem szervezett eseményt a nemzeti ünnepre, hogy ne gyengítsék a tanárok megmozdulását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.