Elégették a diákok a tanáraiknak küldött fenyegető leveleket

  • narancs.hu
  • 2022. október 14.

Belpol

Kilenc nappal a legutóbbi nagy tüntetés után ismét tiltakoztak a tanárok és a diákok. Ezúttal a Belügyminisztérium elé vonult több ezres tömeg.

Kockás inges diákok felkiáltójeles zászlókkal – pénteken délután fél 5-től gyülekeztek a tanárokért és az oktatás reformjáért tüntetők a Hősök terén. A megmozdulást a „Diákok a Tanárokért” mozgalom tagjai szervezték, akik azt ígérték, a Belügyminisztérium előtt el fogják égetni a tanároknak küldött megfélemlítő leveleket.

„Amikor a hatalom megfélemlít, akkor már a hatalom fél”

– szól a tüntetés jelmondata.

 

tanárok tüntetés október 14.

 
Diáktüntetés az oktatásért október 14-én
Fotók: Palágyi Barbara
tanárok tüntetés október 14.

tanárok tüntetés október 14.

tanárok tüntetés október 14.

tanárok tüntetés október 14.

tanárok tüntetés október 14.

tanárok tüntetés október 14.

A tüntetés első fél órájában folyamatosan érkeztek a résztvevők a tér felé, többségük középiskolás diák, de sok tanár, óvodai dolgozó és szimpatizáns is. Sokakat izgalomban tartott, hogy vajon lesz-e akkora tömeg, mint október 5-én, amikor egyes becslések szerint 40-45 ezren is lehettek a Kossuth téren. Az biztos, hogy a rendőrök készültek, a HVG fotója szerint Rippl-Rónai utcában már egy órával ezelőtt felsorakoztak a rendőrségi buszok.

A Hősök tere csak szórványosan telt meg, de sok érkezőre számítottak a vonulás megkezdése után. Negyed hat körül a diákok elindultak a Belügyminisztérium felé az Andrássy úton, amelynek először csupán két sávját zárták le a rendőrök, később mind a négyet birtokba vették. „Fizessétek ki a tanárainkat!” – skandálták. A menet éle széles molinót tartott maga elé Tanárainkkal vagyunk felirattal.

tanárok tüntetés október 14.

tanárok tüntetés október 14.

tanárok tüntetés október 14.

tanárok tüntetés október 14.

Az Oktogonon egy kicsit megállt a menet. Fazekas Zsuzsa tudósítónk azt írta, a Kossuth nóta szólt a tüntetőktől, akiket a transzparensek tanúsága szerint nem hatott meg Gulyás Gergely tegnapi bejelentése, aki feltételes módban ígérte a tanárok béreinek felzárkóztatását. „Gulyás Gergely, tegnap mit szívtál?” – olvasható az egyik táblán. A 444-nek Törley Katalin, a Kölcsey Gimnázium kirúgott tanára elmondta,

nem tetszik nekik, hogy „a kormány csakis bérkérdést csinál az egészből, miközben a sztrájkjogról és az oktatás túlzott központosításáról is szó van.”

A megmozduláson nem vett részt egyetlen ellenzéki párt sem, de a vonulók között feltűnt többek között Karácsony Gergely és Hadházy Ákos.

Tudósítónk szerint a tömeg békés volt, és fél hét körül már elérte a Deák teret. „Elegünk van” – skandálták. A szervező diákok hangosbemondóval erősítették a jelszavakat. Nagyon sokan csatlakoztak a tüntetőkhöz utána, hogy a menet elindult a Hősök teréről, de nehéz megmondani, hányan voltak – öt- és tízezer között lehettek.

A menet eleje háromnegyed hét körül odaért a Belügyminisztériumhoz.

 

 

tanárok tüntetés diákok október14

 
 Fotók: Palágyi Barbara
tanárok tüntetés diákok október14

 
tanárok tüntetés diákok október14

 

A Széchenyi téren felállított színpadon egy Pintér Sándort mintázó kartonbábu is helyet kapott. Míg a menet vége nem érte el a teret, két diák skandáltatta a tömeget: „Nincs pénz” – kiáltják. „Nincs tanítás” – hangzik a tüntetők válasza. Az egyik felszólaló a Mediaworks által kiadott, ingyen osztogatott Metropol-újságokat osztott szét a tömegben, amiből galacsinokat lehetett gyúrni, és megdobálni a Pintér-figurát.

„Üzenjük a környékbeli uraknak, hogy: ELEGÜNK VAN!"

– mondta az egyik szpíker. Kicsit kaotikus, de annál energikusabb volt a szervezők jelenléte, homlokegyenest más, mint a koncertté szervezett tüntetés a múlt héten. Elhangzott A mi vagyunk a Grund című dal is, amely a tanártüntetések nemhivatalos himnuszává vált az elmúlt hetekben.

A diákok ezután a tüntetők hangos fújjolása közepette elégették a tanároknak küldött fenyegető leveleket egy hordóban.

Az egyik felszólaló felemlített, hogy ma vidéken is számos tüntetés volt, sőt ezekben az órákban is megmozdulások vannak. Majd felsorolta, hogy hány tanárt fenyegettek a tankerületektől: 45 iskolából mintegy 500 megfélemlített tanárról érkezett jelzés. A diákok ezután azt kérdezték Pintér Sándortól és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkártól: „Na mi van, talán elk*rtátok? Azt gondoltátok, ha kirúgjátok a leghangosabb tanárokat, a többi csendben msarad? Nem, többen és hangosabbak lettünk.”

A felszólalók nem engednének az eddigi követelésekből: nem elég a kölcseys tanárok azonnali visszahelyezése, azonnali béremelést, tanítható mennyiségű és minőségű tananyagot, karbantartott iskolákat kérnek, és azt, hogy adják vissza a tanárok szabadságát.

tanárok diákok tüntetés október14

tanárok diákok tüntetés október14

tanárok diákok tüntetés október14

Strbka Anna végzős gimnazista arról beszélt, hogy még több fenyegető levélre számítanak a mai rendkívül kiterjedt sztrájk után: „ezt a magyar nép nem tűrheti szótlanul.” A diák büszke a tanáraira, akik kiálltak magukért, megtiszteltetés, hogy tanulhat tőlük.

„Most egy olyan dolgot tanítanak, ami a társadalom legnagyobb hiányossága, bátorságot.”

A tüntetés hivatalos részét fél nyolc körül a Himnusszal zárták le, és biztosították róla a hatalom képviselőit és a tanárok támogatóit, hogy folytatják a sztrájkot, a polgári engedetlenséget és a tüntetéseket. Azt már most tudni lehet, hogy a következő nagy tüntetés a Kálvin téren lesz október 23-án. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja szolgálati közleményként azt is elmondta, hogy október 27-én országos sztrájknapot hirdetnek (ezt 20-ig kell jelezni a sztrájkolóknak).

A diákok így búcsúztak:

Fejezzük be a mai tüntetést úgy, hogy nem fejezzük be!

tanárok diákok tüntetés

Ez a nap is a tanárokról szólt

Október 14-én egész nap villámcsődületek és különféle megmozdulások zajlottak  a tanárokért az országban. Reggel mintegy kétszáz diák gyülekezett a Móricz Zsigmond körtéren, akik a „Nincs tanár, nincs jövő”-szlogent skandálták. Sok helyen a szülők szolidarítási akcióval biztatták a pedagógusokat. Debrecenben több száz méteres élőláncot alkottak a diákok, a budapesti Széll Kálmán téren pedig „fogadóórát” tartottak, voltak megmozdulások Ócsán, Szombathelyen, Tiszaújvárosban és Székesfehérváron is. A Magyar Anyák demonstrációján Ravasz Ágnes, a PDSZ választmányi tagja így fogalmazott a kormány tegnapi béremelés-bejelentésével kapcsolatban: „Megkaptuk a születésnapi ajándékunkat, bontogatjuk, bontogatjuk, de úgy látjuk, nincs abban semmi.” Ezzel utalt rá, hogy a kormányinfón az infláció mértékét talán meg sem haladó béremelést ígértek, de csak akkor, ha Brüsszel hozzáférhetővé teszi a helyreállítási alapot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk