A szivárgó infók szerint Jávor Benedek és Szanyi Tibor is búcsúzik

  • narancs.hu
  • 2019. május 26.

Belpol

A szocialisták hatalmas vereséget szenvedtek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Nemzet olyan kivételes helyzetben van kormánylapként, hogy hozzáfér a hivatalos eredményekhez – annak ellenére, hogy az NVI egy uniós szabály szerint nem közölhetné azokat 23 óráig.

A kormánylap azt írja, 88 százalékos feldolgozottságnál 53 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az EP-választáson, ez 13 EP-képviselőt jelentene a kormányzópártoknak. A második a Demokratikus Koalíció 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe. A parlamenten kívüli Momentumnak és az összezsugorodott Jobbiknak 2-2 mandátuma lesz, az MSZP-Párbeszéd szövetségnek (7 százalék) is pedig 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe.

Szanyi Tibor az Európai Parlamentben

Szanyi Tibor az Európai Parlamentben

Fotó: MTI

A szocialisták listáját a pártelnök, Tóth Bertalan vezeti, de róla köztudott, hogy nem kívánja felvenni a mandátumát, tehát a helyére a lista második helyezettje, Ujhelyi István léphet. Utána Szanyi Tibor, és a párbeszédes Jávor Benedek következik, de ezek szerint nemcsak a paksi ügyekben jelentős teljesítmény nyújtó zöldpárti politikus, de az MSZP fenegyereke sem számíthat a brüsszeli képviselői helyre.

Késő este Jávor azt nyilatkozta az Indexnek: "Állást keresek"

(Nyitókép: Szanyi Tibor a szocialisták eredményváróján. Fotó: Sióréti Gábor)

Figyelmébe ajánljuk