A tanévet nem hosszabbítják meg

Belpol

Ezt közölte kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A kormány elégedett az alap- és középfokú tanintézményekben alkalmazott digitális távoktatással, úgy látja, ez nem okozott törést a tanév menetében, az ismeretek átadásában, ezért nem látja szükségét meghosszabbítani, papírforma szerint lezárhatónak tartja a 2019/2020-as tanévet – olvasható ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lapunknak küldött válaszaiból. A hosszabbítás elleni egyetlen, ám annál ütősebb érv az, hogy mivel az iskolák nem függesztették föl a tanítást, nincs ok meghosszabbítani az általános és középiskolai tanévet.

"A tanév rendjének megváltoztatása nincs napirenden, nem tervezzük a tanév meghosszabbítását. Ennek az az oka, hogy a magyar köznevelési intézmények nem zártak be, csak átálltak a tantermen kívüli, digitális oktatásra, ami meglátásunk szerint működik. A tanulmányi rendszerben látható aktivitás és a rögzített értékelések száma alapján nem lesz gond a tanév zárásával."

Az Emmi továbbá azt várja el a pedagógusoktól, hogy belátásuk szerint hozzanak döntést a tanulók év végi osztályzatáról, értékeléséről. "Az értékelés terén az intézmények, illetve a pedagógusok saját hatáskörben hozhatnak döntést, hogy mit vesznek figyelembe az értékelés során."

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.