A tanévet nem hosszabbítják meg

Belpol

Ezt közölte kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A kormány elégedett az alap- és középfokú tanintézményekben alkalmazott digitális távoktatással, úgy látja, ez nem okozott törést a tanév menetében, az ismeretek átadásában, ezért nem látja szükségét meghosszabbítani, papírforma szerint lezárhatónak tartja a 2019/2020-as tanévet – olvasható ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lapunknak küldött válaszaiból. A hosszabbítás elleni egyetlen, ám annál ütősebb érv az, hogy mivel az iskolák nem függesztették föl a tanítást, nincs ok meghosszabbítani az általános és középiskolai tanévet.

"A tanév rendjének megváltoztatása nincs napirenden, nem tervezzük a tanév meghosszabbítását. Ennek az az oka, hogy a magyar köznevelési intézmények nem zártak be, csak átálltak a tantermen kívüli, digitális oktatásra, ami meglátásunk szerint működik. A tanulmányi rendszerben látható aktivitás és a rögzített értékelések száma alapján nem lesz gond a tanév zárásával."

Az Emmi továbbá azt várja el a pedagógusoktól, hogy belátásuk szerint hozzanak döntést a tanulók év végi osztályzatáról, értékeléséről. "Az értékelés terén az intézmények, illetve a pedagógusok saját hatáskörben hozhatnak döntést, hogy mit vesznek figyelembe az értékelés során."

Figyelmébe ajánljuk