Orbán volt minisztere: A tömeg rendkívül gyorsan elfordul bárkitől – a Fidesztől is

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 17., 10:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Pálinkás József szerint az ösztönökre ható politika előbb-utóbb csődöt mond.

Interjút adott a Magyar Hangnak Pálinkás József egykori oktatási miniszter, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal menesztett elnöke, amiben egyebek mellett a Professzorok Batthyány Körének illúzióiról, partvonalon kívülre tett konzervatív értelmiségről, a régi Orbán-kormány nagyszerűségéről és a mostani kilátásairól is beszélt.

Pálinkás szerint a Fideszben 2003 után vált egyre erősebbé az az irányzat, amelyik azt képviselte, hogy „nem a hosszabb távon, nagyobb összefüggésekben gondolkodó néhány tízezer értelmiségi az érdekes, a választásokat közérthető, elsősorban az ösztönökre alapozó ígéretekkel kell megnyerni”.

false

 

Fotó: MTI

Noha azt Pálinkás is elismeri, hogy „a stratégia bevált, jelentősen hozzájárult a három kétharmados sikerhez”, de úgy véli, hogy ez csak addig működik, amíg nincsenek olyan gazdasági problémák, amelyeket a szavazók többsége is megérez. „Akkor viszont az a tömeg, amely csupán pillanatnyi érdekeire figyel, rendkívül gyorsan elfordul bárkitől – a Fidesztől is – bármilyen irányba. A világban a jó életet – nem kizárólag, de nagyon nagy mértékben – a tudás teremti meg. Sem jól kormányozni, sem hatékony gazdaságot, oktatási vagy egészségügyi rendszert nem lehet működtetni a legkiválóbbak nélkül, de még a legkiválóbbak felével sem” – mondta Pálinkás József.

Mint ismeretes, Pálinkást részben azért menesztették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről, mert kiállt a kormány által támadott CEU mellett.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 17., 10:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  naki
  2018. szeptember 03., hétfő 13:05
  Na, kinek a mein Kampfját vívja a nemzetiszotyialista tolvajkúrmány, amely percenként ráront a saját nemzetére?
 2. 5
  yoyo
  2018. augusztus 18., szombat 11:03
  ez megint egy roppant naiv és kényelmes gondolkodás, majd a tömeg jol elfordul, es Orbán ott áll vesztesen. Nemcsak kényelmes, de buta gondolat is, mintha egy szimpla populista rajongótáboráról volna szó, amely, miután megdrágul a benzin vagy a vezetékes gáz, dúlni-fúlni kezd, és elfordul idoljától.
  Ez a tömeg nem autonóm emberek gyülekezete, ez egy lebutított, orránál fogva vezetett, többféleképpen cinkossá tett, kompromittált embermassza, ráadásul olyan tömeg, amely mar lemondott az érdekérvényesítő eszkozeiről, a hatalom pedig olyan apparátust növesztett, amely a tömeg manipulalasara, mozgatasara, önös céljaira felhasználásra kiválóan alkalmas. Éhséglázadásokat a középkorban is könnyűszerrel levertek, a fejedelemségeket a tömegek nem nagyon döntöttek meg
 3. 4
  rworse
  2018. augusztus 17., péntek 23:20
  tiszapolgári, 3

  "Torgyán, Mikola, Kövér, Pepó, Pintér, Deutsch – ezekről a miniszterekről egyáltalán nem a jól végzett munka jut eszembe."

  Pedig, de.
  Torgyán már a Kubatov-éra előtti időkben szerzett közpénzt a Fradinak.
  Deutsch zseniális beléptető rendszert vásárolt. Arról nem ő tehet, hogy még mindig raktárban van a rendszer.
  Mikola a pedikűr-szakmát lendítette fel.
  Kövér köteles-ségének érezte, hogy előreengedje a szocikat.
  Pepó eleve fenomén volt.
  Pintér robbanásszerűen rendet tett.
  Mi kell még?
 4. 3
  tiszapolgári
  2018. augusztus 17., péntek 20:44
  1-2

  Pálinkás József pontosan fogalmazott: ő a tömegről állítja, hogy gyorsan elfordul a Fidesztől. Nem a lakájokról, a lekötelezettekről, hanem a tömegről, „amely csupán pillanatnyi érdekeire figyel”. Természetesen az ellenzéki pártok sem tudnának tömegeket összetrombitálni, de szerintem a Fidesz sem. Nem véletlen, hogy Kubatovék külön infrastruktúrát építettek ki a mozgósításra.

  - - -

  Abban persze nem értek egyet Pálinkással, hogy „Az első Orbán-kormány szerintem jól dolgozott”. Torgyán, Mikola, Kövér, Pepó, Pintér, Deutsch – ezekről a miniszterekről egyáltalán nem a jól végzett munka jut eszembe.
 5. 2
  rworse
  2018. augusztus 17., péntek 19:08
  "...ez csak addig működik, amíg nincsenek olyan gazdasági problémák, amelyeket a szavazók többsége is megérez. „Akkor viszont az a tömeg, amely csupán pillanatnyi érdekeire figyel, rendkívül gyorsan elfordul bárkitől – a Fidesztől is..."

  Vagy méginkább odafordul, hiszen a bajok kizárólag az ellenség aknamunkájának köszönhetőek, tehát méginkább oda kell zárni szorosan a vezérhez. Válság erősíteni szokta az egyeduralmat - általában.
 6. 1
  hóvarjú
  2018. augusztus 17., péntek 18:31
  Úgy tűnik utóbb.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra