A Továbbadó arra buzdítja a szülőket, hogy a visszakapott SZJA-t fordítsák jótékony célokra

  • narancs.hu
  • 2022. február 6.

Belpol

A kezdeményezés ötletgazdája Fernezelyi Márton informatikus és Váradi Luca szociológus.

"A befizetett adónk mindannyiunk közös pénze. Ha gyereket nevelő szülőkként idén visszakapjuk az egész éves SZJA-t, olyan helyről fog hiányozni a pénzünk, ahol nagy szükség lett volna rá. Ha megteheted, legyél te is továbbadó! Támogasd a visszakapott SZJA-dból a szívedhez közel álló szervezeteket, sajtótermékeket, mozgalmakat" – ez áll a Továbbadó nevű kezdeményezés holnapján, szúrta ki a 444.hu.

A kezdeményezés ötletgazdája Fernezelyi Márton informatikus és Váradi Luca szociológus, akik arra kérik az embereket, hogy a visszakapott 2021-es személyi jövedelemadójukat – vagy annak egy részét –, adományozzák jótékony célra.

Mint írják, biztosan sokan vannak, akiknek a visszakapott pénz jól jön a családi kasszába, de remélik, hogy olyanok is lesznek, akik az összeg egy részét, vagy akár az egészet jótékony célra fordítják majd. Kiemelik, hogy jól támogatni sem olyan egyszerű, ahhoz meg kell találni a megfelelő célt és szervezetet. "Lehet ez a gyerekek iskoláját segítő alapítvány, a helyi közösséget támogató egyesület vagy az felekezetedhez tartozó karitatív szervezet. Fontos, hogy ezeknek a szervezeteknek a kis segítség is sokat jelent" – írják.

Továbbá arra is felhívják a figyelmet, hogy ezzel az SZJA visszatérítéssel nem vesznek el a 2021-ben felajánlott 1+1 százalékos támogatások, mert azt a visszatérítés ellenére állami támogatás formájában megkapják a civil szervezetek és egyházak.

A kezdeményezésnek már Facebook-oldala is van, ahol többen megosztották, hogy kiket és milyen szervezeteket támogatnak a visszakapott adóból.

Címlapkép: Továbbadó Facebook-oldal

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk