A túlárazott lélegeztetőgépekről kérdezte Vadai Poltot, válasz helyett feljelentés lett belőle

  • narancs.hu
  • 2020. július 27.

Belpol

A legfőbb ügyész szerint a rendőrség feladata eldönteni, hogy a túlárazott lélegeztetőgépekből való bevásárlás bűncselekmény gyanúját kelti-e.

"Szándékában áll-e az ügyészségnek kivizsgálni a magyar kormány lélegeztetőgép-beszerzésének ügyét?"

Ezzel a parlamenti írásbeli kérdéssel fordult Vadai Ágnes Polt Péter legfőbb ügyészhez – szúrta ki a hvg.hu. A Demokratikus Koalíció képviselője felidézte, hogy a szlovén ügyészség sajtóhírek alapján arra gyanakszik, hogy náluk túlárazás és irányított közbeszerzés történhetett. A hatóság szerint ugyanis 10 millió forintos lehetett az összeg, amit a lélegeztetőgépek darabjáért fizettek, ami képtelenül magas ár, hisz' fele annyiért is be lehetett volna szerezni az eszközöket.

Ehhez képest – ahogy azt Vadai írja – Magyarország 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt mintegy 300 milliárdért – az átlagár ebben az esetben 18,75 millió forint volt. Mint ismert, szakértők szerint tömeges fertőzés esetén is legfeljebb 8500 készülékre lehet szükség.

Polt hétfőn válaszolt Vadainak úgy, hogy a konkrét kérdésre nem felelt. Helyette közölte, "Képviselő Úrnő írásbeli választ igénylő kérdését feljelentésként értékelem, és azt a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbítottam."

A legfőbb ügyész szerint a rendőrség feladata eldönteni, hogy a túlárazott lélegeztetőgépekből való bevásárlás bűncselekmény gyanúját kelti-e, és emiatt van-e helye nyomozás elrendelésének.

Figyelmébe ajánljuk