Bodolai: ha az IndaMedia kormányközeli volna, tele lenne az Index kormányzati hirdetéssel

  • narancs.hu
  • 2020. július 27.

Belpol

Az igazgatóság elnöke szerint hitelre szorul a portál a nyári időszakban.

Az Indexet tulajdonló alapítvány igazgatósági elnöke, Bodolai László volt vendége az ATV Egyenes beszéd műsorának. Bodolai a műsor elején kifejtette, hogy három évvel ezelőtt ugyanazokkal a feltételekkel vállalta el az Index vezetését, amik most is megvannak, ezért a felmondások ellenére is folytatja tovább a munkát. Magát a helyzetet ugyanis nem érzi béklyónak. Az Index.hu gazdasági hátországát jelentő IndaMedia Csoport tulajdonosa ugyanis március óta felerészben Vaszily Miklós, számos kormányközeli médium volt vagy jelenlegi vezetője.

Nem volt feladatom, hogy kiszabadítsam az Indexet ebből a szerződéses béklyóból és nem érzem, hogy kiszolgáltatottabb lenne, mint más médiacég" – mondta Bodolai László. Szerinte Vaszily Miklós elég erős garanciákat adott arra, hogy nem lesz semmilyen ráhatás az Index szerkesztőségi munkájára.

Ilyen garancia az, hogy ha Bodolai bármiféle nyomásgyakorlást érzékel, akkor azonnal feláll.

„Olyan irányba nem sérült az Index függetlensége, hogy ne tudtam volna kezelni (…) nem voltak olyan erős behatási kísérletek, hogy azt komolyan kellett volna venni”hangsúlyozta.

A beszélgetés alatt szóba került a Gerényi-tervként elhíresült átszervezési elképzelés is, melyről Bodolai azt mondta: akkor találkozott először a tervvel, amikor az igazgatósági ülésen azt bemutatták. Arra, hogy pontosan kik rendelték meg, továbbra sem adott egyértelmű választ, de a műsorban elismerte, hogy az IndaMediatól delegált igazgatósági tagok már a bemutatás előtt egyeztettek Gerényivel az átszervezési tervekről. Bodolai stratégiai tanácsokat kért Gerényi Gábortól. Bodolai a műsorban azt mondta, az ominózus kiszervezési terv elfogadását nem akarták rákényszeríteni az akkori vezérigazgatóra, Pusztay Andrásra.

Ma délután Dull Szabolcs, a Bodolai által kirúgott főszerkesztő egy Facebook-bejegyzésben arról írt, teljesen természetes, hogy ő mint politikai újságíró politikusokkal beszél telefonon, és hogy ezt Bodolai sem tette szóvá korábban. Az ATV-n az igazgatóság elnöke most viszont arról beszélt, hogy szerinte elsősorban az újságíróknak kell tartaniuk a kapcsolatot a politikusokkal, nem egy főszerkesztőnek – de ez igazából mellékes dolog, nem ez volt az elbocsátás oka. Azt pedig tagadta Bodolai, hogy azt írta volna egy Facebook-csoportba írt üzenetben, hogy Dull baloldali politikusokkal összefogva verte szét az Indexet.

Bodolai azt mondta, egyelőre nem kezdett embereket keresni, a felmondások még zajlanak, vannak, akikkel munkajogász egyeztet, sőt azt is megjegyezte: "Nem vagyok benne biztos, hogy mindenki komolyan gondolta a felmondást."

Az Index pénzügyi helyzetéről is ellentétes információk kerültek nyilvánosságra. Bodolai a műsorban azt mondta, hogy vannak anyagi gondjai a vállalatnak, mindez részben a koronavírus-járvány okozta piaci változásoknak az eredménye, részben pedig a nyári időszak sajátossága. Mint elmondta, az Index napi finanszírozásához segítség kell a nyári időszakban, a kieső pénzt pedig az IndaMedia tudja pótolni. Az IndaMedia kormányközeliségéről úgy fogalmazott: erős kijelentés lenne ilyet állítani, mert ha ez így volna, tele lenne a portál kormányzati hirdetéssel.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a portál sorsa, azt felelte: Az Index megy tovább, "nem tudom, pontosan milyen lesz, de az indexes hagyományokhoz hű marad".

A beszélgetés megtekinthető az ATV oldalán:

Tovább tud működni az Index?

Az Egyenes Beszéd vendége Bodolai László igazgatósági elnök, Index.hu Zrt.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.