A váci püspök szerint ideje pappá szentelni a nős férfiakat is

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 11.

Belpol

Nincs elég pap. Beer Miklós levelet ír a pápának.

A váci megyés püspök az első a katolikus püspökök sorában, aki kimondta, amit sokan felvetettek már az egyházban, hogy az arra alkalmas, de nős férfiakat is szenteljék pappá. Beer Miklós a Szemlélek blog interjújában arról beszél, annyira kevesen vannak, hogy „8-10 egyházközségbe egyszerűen nem tudok papot küldeni”.

„Ezt a toldozgatást, foltozgatást már nem lehet tovább folytatni, hogy akár külföldről, Lengyelországból, Indiából papokat várunk. Nekünk kell megtalálni azokat az embereket, akikre rá lehet bízni egy egyházközség vezetését. Olyat, aki hiteles, szép családi életet él, akire rá lehet bízni a templom kulcsát, a közösséget. Azt még ki kell dolgozni, hogy milyen képzéssel lehetne ezeket az embereket segíteni szolgálatuk ellátásában. A pappá szentelés egy távlati lépés lenne.”

A váci püspök szerint a választható cölibátus lenne az egyház útja. Lát is maga körül olyan alkalmas nős férfiakat, akik a megfelelő képzést megkapva családos létükre papként szolgálhatnák az egyházat. „Látok olyan embereket, akik a maguk szerénységével ott vannak a háttérben. Fontosnak tartom elmondani, hogy nem tartanám helyesnek a papok nősülését, teljesen más oldalról közelíteném meg az egészet. (…) Felejtsük már el azt, hogy lehet papnak jelentkezni, és ennyivel beérjük! Akit arra alkalmasnak tart az elöljáró, azt hívjuk meg, és bízzuk rá a megfelelő feladatot” – nyilatkozta Beer püspök, aki az ügyben Ferenc pápához fordul.

Beer nem először vállalja haladó szellemű gondolatait a világi nyilvánosság előtt. A váci püspök  egyike volt azon egyházi vezetőknek, akik egyéb humanitárius példa mellett legutóbb a 2017-es menekültek világnapja alkalmából a menekültek megsegítését szorgalmazta.

Neked ajánljuk