A Villányi útra költözik a Politikatörténeti Intézet

  • narancs.hu
  • 2020. október 5.

Belpol

Az MSZP által is használt épület egy a szocialistákhoz közel álló alapítvány tulajdonában van. A Politikatörténeti Intézetet az Alkotmány utcából paterolták ki, iratanyaguk egy részét nem is tudják elhelyezni az új helyen.

A szocialisták által használt Villányi úti székház fogadja be az Alkotmány utcából kiebrudalt kutatóközpontot – mondta a Népszavának Egry Gábor főigazgató. Korábban lapunk is megírta: a Politikatörténeti Intézetet (PTI) az Orbán-kormány 2010 óta próbálja bedarálni. Az évek óta húzódó ügyben hosszú pereskedés folyt, amelynek végén a Kúria döntött arról, a PTI-nek el kell hagynia a korábban a Néprajzi Múzeumnak is helyet adó Kossuth téri-Alkotmány utcai épületet. A baloldali szellemi műhelyként működő, köny- és levéltár, kutatóközpont ugyan panaszbeadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, de nem tudni, születik-e egyáltalán döntés.

"Legalább már azt tudni lehet, hogy a PTI hol folytatja. Egry Gábor elmondta, hogy a Feneketlen-tónál lévő hajdani pártfőiskola épületébe, a Villányi útra költöznek, abba a székházba, amely jelenleg egy MSZP-hez közeli alapítvány tulajdonában van, és amelyet a szocialisták is használnak" - olvasható a napilap cikkében. A PTI – bár a fővárosi önkormányzat és több kerület részéről is segítőkészséget tapasztalt – egyedül a szocialistáktól kapott megfelelő ajánlatot. A Villányi úti ingatlan jó állapotban van, nem igényel felújítást.

Az Alkotmány utcai székház három szintje mintegy 5000 négyzetmétert tett ki. A Villányi úton jóval szűkösebb lesz a tér. A PTI öt-hat kisebb irodát, valamint egy raktárhelyiséget kap, ahol kutató- és olvasótermet alakíthat ki, el tudja helyezni könyvtára egy részét. Ami nem fér el a Villányi úton, azt külső raktárba viszik, vagy – kényszerűségből – leselejtezik. Egry Gábor elképzelhetőnek tartja, hogy a helyhiány miatt az intézet egyes részlegei idővel máshova költöznek majd.

Figyelmébe ajánljuk