Áder alapítványa 12 millióért klímatervet készít a megyei jogú városoknak

Belpol

Talán unja a kormányzati tétlenkedést.

„A feladat a megyei jogú városok (MJV-k) összehangolt, egységes klímaterveinek elkészítése, melyek együttesen teljesítik az »Under2« kezdeményezés felé vállalt kötelezettségeiket” – olvasható a Közbeszerzési Hatóság oldalán kiírt pályázat, amit Áder János köztársasági elnök nevéhez fűződő Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány hirdetett meg. (Az „Under2” a párizsi klímaegyezményben foglalt két Celius-fok hőmérséklet emelkedés megfékezését jelzi).

A közbeszerzésben kiírt feladatok

  • a megyei jogú városok elkészült SECAP és SEAP (Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv, Fenntartható Energia Akcióterv) dokumentumainak átfogó összehasonlító elemzése, a hiátusok számbavétele, fő sajátosságainak összevetése a célállapottal,
  • valamint a továbbfejlesztési lehetőségek felmérése, az előtte álló akadályok és feloldási lehetőségek, problémamegoldásaik azonosítása, a lehetséges pénzügyi alapok rendelkezésre állásának feltárása.

A pályázat összértéke 12 498 000 forint, ami két nyertes induló között oszlik meg: az NKM Optimum Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Nemzeti Közművek) 7 300 000 forintot, a Magyar Energetikai Gazdaságtervező és Értékelő Tanácsadó Iroda (MEGÉRTI) Kft. pedig 5 198 000 forintot zsebelt be.

A Föld megmentője

A Narancs.hu írta meg júliusban, hogy az államfő kilép a szűk szerepéből és zöld vállalkozások felfuttatásán kezd el dolgozni (amire létrehozott egy befektetési társaságot), illetve 250 millió forintért rendezvényt szervez.

Áder kilépne szűk, szimbolikus szerepéből: zöld vállalkozások felfuttatásán dolgozik

Tőkealappal segítené a környezettudatos gazdálkodást, a klímavédelemre felkészítő találmányok fejlesztését. Azaz Áder János üzleti angyal lesz. „Az alapítvány kuratóriuma egy, a fenntarthatóságot és a klímavédelmet szem előtt tartó tőkealap létrehozásáról döntött. A tőkealap lehetőséget biztosít az alapítványunkhoz folyamatosan érkező projektötletek támogatására, azok sikere esetén az eredményekből való részesedésre.

Október 17-én arról számolt be az MTI, hogy 153 millió forintos keretösszegből kutatási munkákat, gyakornoki programokat és külföldi ösztöndíjakat is támogat a Kék Bolygó. Nem mellesleg Áder János volt a közelmúltban lezajlott Budapesti Víz Világtalálkozó fővédnöke is. Mindezek ellenére a köztársasági olykor megenged magának olyan kijelentéseket, amelyek szerint Magyarországnak nincs akkor a felelőssége a klímaváltozásban, mint más országoknak. Ezt rövid idővel az után mondta, hogy a magyar kormány megvétózta az Európai Unió karbonsemlegességre vonatkozó tervezetét.

(Borítóképünkön: Áder János köztársasági elnök (k) a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 SDG for Kids versenyének díjkiosztóján a Millenáris Parkban, a Nemzeti Táncszínházban 2019. október 17-én.)

Figyelmébe ajánljuk