Orbán megpróbálhatja kiéheztetni a fővárost, de a budapestiek ilyenkor büntetnek

  • Csendes-Erdei Emese - Teczár Szilárd
  • 2019. október 23.

Belpol

Mire mehet karácsony Gergely Budapest élén?

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban annak jártunk utána, mekkora mozgástere lesz főpolgármesterként Karácsony Gergelynek, és mit tehet a kormány, ha ki akar szúrni vele.

Néhány részlet a cikkből:

A választás utáni első fideszes nyilatkozatok arról árulkodnak, hogy hiába aszimmetrikus a kormány és a főváros viszonya, egyelőre a friss győztes Karácsony van lendületben. Bár a kampányban Gulyás Gergely miniszter arról beszélt, hogy az ellenzéki főpolgármester győzelmével érvényét veszti a miniszterelnök és Tarlós István tavaly novemberi, elsősorban a budapesti kormányzati beruházásokat érintő megállapodása, Orbán a választás után visszavonta a fenyegetést, Kocsis Máté frakcióvezető pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy a már eldöntött beruházások közül azok fognak megvalósulni, amelyekre Karácsony is rábólint.

false

Az új főpolgármesternek muszáj lesz tárgyalnia a kormánnyal, ezért racionális a részéről, hogy nem agresszív nyilatkozatokkal indított – véli Király Dávid, a Karácsony kampányát külső tanácsadóként segítő Republikon Intézet várospolitikai szakértője. „Orbán együttműködési készségét illetően viszont szkeptikus vagyok, ha tippelnem kellene, inkább arra tennék, hogy megpróbálja kiéheztetni a várost. Persze ez is kockázatos hozzáállás, többször láttuk, hogy a budapestiek ilyenkor büntetnek a választáson, és ha például a közlekedés helyzete tovább romlik, az az ország gazdaságát nagyban meghatározó budapesti termelést is visszavetheti” – magyarázza Király. (...)

Stadionstopot is belengetett az új főpolgármester, azt ígérve, hogy Budapesten addig nem épülhet új stadion, amíg nem lesz minden kerületnek működő CT-berendezése. Karácsony itt a Tarlós által kialkudott főpolgármesteri vétójogban bízik. Ez a főváros és a kormány tavalyi megállapodásában szerepel, abban, amelyikről Gulyás Gergely korábban azt mondta, hogy érvényét veszti Tarlós veresége esetén, Orbán nyilatkozata alapján azonban továbbra is irányadónak tekinthető.

A megállapodás létrehozta a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, amelybe a kormány és a főváros egyenlő számban delegálhat tagokat, a főpolgármesternek pedig elvben vétójoga van a jövőbeli budapesti fejlesztések felett. Király azonban erősen kérdésesnek tartja, hogy ez a vétó a gyakorlatban is érvényesülhet.

A Magyar Narancs október 24-i lapszámában olvasható teljes írásból kiderül, mekkora gondban lehet a főváros a BKV finanszírozásakor, és hogy megakadályozhatja-e Karácsony a kormány fővárosi presztízsberuházásait. Ha előfizetne az újságra, itt megteheti.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?