Elképesztő magyarázatot adott a kormány, miért nem szavazta meg az uniós klímacélt

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019.06.21 15:51

Belpol

Hiába, van egy fontossági sorrend.

"Magyarország kormánya számára fontos a környezet védelme és a klímaváltozás elleni küzdelem, hiszen mindannyian tiszta vizet, tisztább levegőt és elviselhetőbb klímát szeretnénk. Magyarország a 2030-ig teljesítendő vállalásait, ahogyan ígérte, úgy be is tartja. A megújuló és atomenergia együttes használatával 2030-ra a hazai áramtermelés akár 90 százaléka is szén-dioxid-mentes lehet."

Ez áll a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében, melyben kísérletet tesznek annak megmagyarázására, miért nem támogatta a magyar kormány az uniós klímacélt.

A kormány álláspontja szerint a 2050-re kitűzött klímasemlegesség (szén-dioxid-semlegesség), mint az elképzelhető, óriási kiadásokkal járna, "hatalmas terheket róna a magyar ipar számára". Az kormány szerint "a javaslatot felelősen addig nem lehet támogatni, amíg nem tudjuk, hogy az Európai Unió mekkora forrásokat tud rendelkezésre bocsátani az ipar modernizálására".

Merthogy "Magyarország kormányának felelőssége, hogy alacsonyan tartsa a magyar családok rezsikiadásait, hiszen a hazai rezsiköltségek Európában a legalacsonyabbak között vannak." Márpedig "ha az áramtermelést a megadott szempontok szerint kell kiváltani, úgy a magyar családok áramszámlája 30-40 százalékkal emelkedne".

Így hát, heló, klímaváltozás...

Neked ajánljuk