Életjeleket ad Áder alapítványa: negyedmilliárdért keresnek rendezvényszervezőt

  • B. Papp Máté
  • 2019. július 18.

Belpol

Egy új társaságot is létrehozott a köztársasági elnök, a kérdés, hogy miért.

„A szerződés teljesítése során előre láthatólag többnapos (legalább 2 db) nemzetközi konferencia teljes körű lebonyolítására kerül sor, amelyek egyenként legalább 100 fő egyidejű részvételével fognak lezajlani” - olvasható Áder János Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványának rendezvényszervezési szolgáltatás vásárlására irányuló nyílt felhívása a közbeszerzés.hu-n.

Régi álma válhat valóra a köztársasági elnöknek, hiszen nemzetközi porondra léphet: a dokumentumban az szerepel, hogy a nyertes pályázónak többek között a cateringet, a szálláshelyeket, a technikai eszközöket, valamint a rendezvényhez kapcsolódó kreatív stratégiák és tervek készítését kell biztosítania nettó 250 000 000 forintért. A jelentkezőnek három egymást követő lezárt üzleti évvel, és nettó 185 millió forintos árbevétellel kell rendelkeznie, illetve egy referenciamunkát kell felmutatni, amit a nemzetközi konferenciaszervezés területén szerzett.

Áder János előadást tart klímavédelemről

Áder János előadást tart klímavédelemről 2019. március 19-én, Kaposváron.

Fotó: MTI/Varga György

Áder János köztársasági elnök még 2017 decemberében alapította a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt, aminek kuratóriumi elnöke Martonyi János korábbi külügyminiszter, tagja Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnöke (őt nézték ki az MTA kormány által elkobzott kutatóhálózatának igazgatói testületének az élére), valamint Szűcs Gábor klímavédelmi szakértő, igazgatója pedig az a Csepreghy Nándor ex-államtitkár, akit Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter jobbkezeként tartottak számon.

Művészi igénnyel

Sokáig nem lehetett tudni, hogy mivel is foglalkozik a Kék Bolygó, hiszen leginkább az Élőbolygónk nevű portált lehetett hozzákötni, ami klímapolitikai, környezetvédelmi cikkeket szemléz, viszont az egyéb tevékenységéről, referenciáról az oldalon nincs feltüntetve információ. Érdekesség, hogy a lap felelős kiadója PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft., ami a Prae művészeti portált is működteti: a társaság ügyvezető igazgatója és a folyóirat főszerkesztője Balogh Endre, aki a József Attila Kör korábbi elnöke volt.

Februárban derült ki, hogy a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány évi 1,5 milliárd forint támogatást kap a kormánytól, illetve az RTL Klub azt is kiderítette, hogy az öt fős szervezet 2,7 millió forintért bérel irodát.

Ráérnek arra még

Az Átlátszó birtokába került a támogatói okirat, amelyben szerepelnek az elérendő célok: többek között védjegy-program létrehozása, szakmai konferenciák szervezése, gazdasági szereplőkkel együttműködve nemzetközi környezetvédelmi tanusítványok és díjak meghonosítása. A Kék Bolygó honlapja, a kbka.org szerint a szervezet többek között közvélemény-kutatásokkal térképezi fel a környezettudatossághoz kapcsolódó, lakossági attitűdöket, valamint elősegítik a folyóiratok és szakkönyvek megjelenését.

Ám az alapítvány 2017-es létrehozása óta eltelt több mint másfél évben Áder alapítványa nem sok mindent ért el a kitűzött célok közül, sőt, életjeleket sem adott magáról. A honlapján érdemi aktivitásról szóló beszámolókat nem igazán találni, a köztársasági elnök tevékenységéről mindig és aprólékosan beszámoló Magyar Távirati Iroda hírei között mindösszesen egy olyat találtunk, ami a Kék Bolygóval foglalkozik: a 2017-es alapításról szólót.

Ráadásul kormány támogatása ellenére Áderéknek sikerült 2018-ban 10 millió forintos veszteséget összehoznia. Arról nem is beszélve, hogy miközben az államfő a szavak szintjén nagy környezetvédő, egyetemi előadásokban aggódik a klímaváltozás miatt, a magyar kormányfő Brüsszelben megtorpedózta az EU klímavédelmi terveit, a kormánypárti sajtó pedig az európai zöldek választásokon elért sikerei után arról kezdett cikkezni, hogy az egész klímaügy kamu, hiszti, a nyugati tüntetéseket Soros György szervezi.

Áder vállalkozni fog

Ám most elkezdett mozgolódni a Kék Bolygó. Nemcsak konferenciát készül szervezni, de létrehoztak egy társaságot Kék Bolygó Klímavédelmi Befektetési Zrt. néven, aminek Csepreghy Nándor a vezérigazgatója. A vállalkozás jegyzett tökéje 5 millió forint felett és 10 millió forint alatt van, tevékenységi körei a társadalomtudomány, a humán kutatás és fejlesztés, a PR, a kommunikáció, az üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadás, a közösségi, a társadalmi tevékenység, valamint a szakmai, a tudományos, a műszaki tevékenység.

A felügyelőbizottság tagjai között van Csák János, a Heti Válasz korábbi tulajdonosa, ifj. Chikán Attila, a megújuló energiával foglalkozó ALTEO Csoport vezérigazgatója, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) elnökségi tagja, a korábbi gazdasági miniszter, Chikán Attila fia, valamint Járai Zsigmond is, korábbi pénzügyminiszter és jegybankelnök. Kérdés, hogy miért van szüksége az alapítványnak még egy külön cégre is, milyen vállalkozói tevékenységet akar folytatni a Kék Bolygó, ami nem fér bele az alapítványi keretekbe?

Egy biztos, a 250 millió forintos nemzetközi konferenciával - vagy akár többel - az államfő kiléphet a nemzetközi porondra, ami régi álma lehet. Korábban a sajtó arról cikkezett, hogy Áder azért kezdett el hirtelen a környezetvédelemmel foglalkozni és hozott létre erre egy külön igazgatóságot a hivatalában, mert 2016-ban meg akarta pályázni az ENSZ főtitkári posztját, ám erre máig nem ismert okok miatt nem került sor. Az ENSZ-hez kapcsolódó álmokról szóló Index-cikk után Áder cáfolta ugyan, hogy ez lenne a célja, kormányzati források egyértelműen alátámasztják: igenis volt ilyen terv.

Kérdéseinket a közbeszerzéssel és a cégalapítással kapcsolatban és elküldtük a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak, amint válaszokat kapunk, külön cikkben közöljük.

(Borítóképünkön: Áder János köztársasági elnök nyitó előadást tart a Stockholmi Víz Világhét keretében rendezett pénzügyi kerekasztal-beszélgetésen a Norra Latin konferenciaközpontban 2018. augusztus 29-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?