Akadémikusok tiltakoznak az MTA költségvetésének einstandolása ellen

  • narancs.hu
  • 2018. június 15.

Belpol

„A CEU-ügy után ez újabb súlyos támadás a tudomány autonómiája ellen.”

Mint azt tegnap megírtuk, a 2019-es költségvetés tervezete a Magyar Tudományos Akadémiától az újonnan létrehozott Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz sorolná át az MTA kutatóintézeteinek költségvetését.

Az akadémikusokból álló Stádium 28 kör késő este közleményben tiltakozott a kormány tervezete ellen.

„A CEU-ügy után ez újabb súlyos támadás a tudomány autonómiája ellen. A minisztérium, rendelkezve a kutatóintézetek költségvetéséről, jogot formálhat arra, hogy kutatási programjuktól személyzeti döntéseikig minden anyagi vonatkozású kérdéssel kapcsolatban feltételeket szabjon. 
A korábbi hasonló intézkedések ismeretében nem meglepő, de felháborító, hogy a kormány ezt a magyar tudomány teljesítőképességét alapvetően veszélyeztető támadást az MTA-val való egyeztetés nélkül, puccsszerűen vezette fel, ezzel a költségvetési tárgyalások idején eleve védekező helyzetbe hozva az akadémiát” – írják a Facebookon közzétett szövegben.

Az Indexnek közben az MTA kommunikációs főosztálya megerősítette, hogy az Akadémia ma rendkívüli ülést tart, melyen részt vesz Palkovics László innovációs miniszter is. Hivatalos reakció ez után várható.

Figyelmébe ajánljuk