Kommunista tempóban hasít a Fidesz: elindult a tudomány államosítása is

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 14., 16:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A kormány jobban bele szeretne szólni, mit is kutathatnak majd a Magyar Tudományos Akadémia intézetei.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kiterjedt kutatóintézet-hálózata finanszírozásának nagy része, 20 milliárd forint átkerülhet a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) – írja a hvg.hu. A portál információi szerint a hír hideg zuhanyként érte az MTA vezetését, akik az államosítás első lépéseiként értékelik a fejleményeket.

Palkovics László

Palkovics László

Fotó: MTI

Tehát egyre inkább úgy tűnik, hogy a minisztériumnak döntő szava lesz a jövőben azzal kapcsolatban, hogy az MTA különböző intézetei mire és hogyan költhetik el a rendelkezésükre álló forrásokat, pontosabban: kik és mit kutathatnak.

Az Akadémia vezetése péntekre rendkívüli közgyűlést hívott össze, ott tanácskoznak majd arról, mit is kezdjenek az új felállással, miközben az is kiderült: az MTA költségvetésének más tételei is átkerülhetnek Palkovicsékhoz, egyebek közt a Lendület programra szánt 3,2 milliárd forint, és a fiatal kutatók támogatásának több mint egymilliárdos alapja.

Csütörtök délután az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiadott egy közleményt, amelyben tulajdonképpen beismerik a központosítást, amelyet ők így magyaráznak meg:

„Magyarországon egységes innovációs és tudománypolitikai stratégia jön létre, ennek érdekében meg kell szüntetni a költségvetési forrásgazdálkodás széttagoltságát.”

A minisztériumi közleményben az is szerepel, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kutatásban hasznosuló 28,1 milliárd forintos költségvetési támogatása a tárca egységes koordinációjába kerül. És jönnek az újabb indokok: „(…) a kutatási területek prioritásait a források minél hatékonyabb felhasználása érdekében, az egyetemek, az akadémia és a vállalatok érdekeit szem előtt tartva és összehangoltan kell kijelölni, ezt szolgálja az egy fejezetben történő tervezés is.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jún. 14., 16:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  rworse
  2018. június 15., péntek 18:54
  A Fidesz a felső tízezer kivételével mostanra már minden társadalmi csoportba ocsmányul belerúgott. De némelyek szeretik, ha rugdossák őket.
 2. 2
  vilsi
  2018. június 14., csütörtök 22:47
  MTA SZÉKFOGLALÓ JÁTÉK
  Ismét ámulok, mint múltkor, a modernitáson, mért vannak ilyen sokan az akadémia felolvasó termében? Ennyien aggódnak az európai növekedés kifulladása miatt? Öltönyös, pocakos akadémikus öregfiúk egymás közt, itt-ott nő-kísérettel, néhány fiatal – ugyanazok, mint két hete? Szomszédom testbeszéde részben a válasz: szó szerint érti az aranykor utáni Nagy Megnyugvást (Great Moderation) – rögtön bealszik. Az EU-történet fölolvasásakor (márc. 25-én 60 éves) talán érthető is, de utána a következőket tudtuk meg:
  növekedési fölzárkózás = az atom megszelídítése,
  lassú fölzárkózás = nyomor,
  gyors fölzárkózás = béke, tolerancia.
  Az EU: erózió és krízis, állandó depresszió (New Normal), az alacsonyan lógó gyümölcsöket lekapkodták a britek (írek, görögök) és most meglépnek; a teendő: innovációkkal, reformokkal az USA-EU termelékenységi rést szűkíteni; innovációkkal, reformokkal növelni kell a GDP-t, nyomulni infokommunikációban, populizmus helyett tényeket. Megtanultunk néhány szakkifejezést: tényellentétes elemzés, teljes tényező termelékenység (TFP), tényeken túli korszak (Post-Factual Society)…
  Aranykorszak-nosztalgia, GDP-dicshimnusz, növekedés-fetisizmus! Üsd a lovat, míg bele nem döglik? Ezt tanítja a tanár úr a fiataloknak, ássák meg saját sírjukat? Egy szó sem a növekedés-végességről, ökológiáról, degrowth-ról, deglobalizációról, Mo. visszaeséséről… Egy szó sem a torzított árakról, arról, hogy ahol a kóla drágább az olajnál, az a társadalom nem fogja sokáig húzni. Nem vette észre, hogy tavaly a Corvinus-on ezer európai fiatal meg akart válni a növekedés szent tehenétől?
  Vége, ellenbeszéd nincs, papírt kap a székéről (haza viheti?), taps – majd meghívás cinkos mosollyal a lenti Kodály-terembe, egy kis frissítőre. Amint lebotorkálok, puccos pincérek ugranak elém, pezsgővel, borral, üdítővel; bent pedig, amint meglátom a mesei terüljasztalkámat, végre leesik, mért járnak ennyien a székfoglalókra! Otthon meginterjúvolom a családom, helyes volt-e, hogy nem ittam egy kortyot, nem ettem egy falatot sem (nem enni jöttem)? (Hülye voltál, mondták, ökobetyár).
 3. 1
  jhamori
  2018. június 14., csütörtök 19:35
  Kedves "tudósaink" mostanáig mélyen hallgattak. Bezárkóztak a "kutatás" elefántcsont tornyaiba. Ma reggel azonban ráébredtek arra, hogy mi is a jutalmuk, mire számíthatnak. Ehhez viszont nem kell "tudósnak" lenniük. Csicskák voltak, azok is maradnak.

  Mellesleg - úgy jósolom - leginkább a társadalomtudományi intézetek járnak majd rosszul. Palkovics majd megvonja ezek támogatását (filozófia, történelem, nyelv-tudományok, stb.) és azt mondjuk megkapják a matematikusok. Szóval csak sikerül majd a "tudósok" között is ellentétet szítani, őket egymás ellen fordítani.

  Nem tudom, ki mondta azt, hogy ez Palkovics egy civilizált ember - látni kell, hogy ő is csak egy orbán csicska, egy senkiházi "akadémikus" a magyar "tudomány" egén.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kis-Magyarország

Kultúra