Alacsony nívón – Politikusnők az ingyenbulivitáról

Belpol

Politikusnőket kérdeztünk a Teczár Szilárd vs. Doboz ügyről, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) döntéséről, illetve mindennek az eddigi visszhangjáról.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke szerint az Egyenlő Bánásmód Hatóság a hozzá beérkező beadványról nem dönthetett másként: a Doboz érvei ugyanis, miszerint ha a nőknek fizetniük kellene a belépésért, akkor sorban állás közben lökdöshetnék őket, egy „viszonylag színvonaltalan érvelés, ilyen erővel sem az ABC-ben, sem a moziban nem állhatnánk sorban, mert ott ugyanez előfordulhat”. Az ügy nyilvánosságbeli megjelenéséről pedig ezt mondta: „Amiről az egész ügynél inkább érdemes beszélni, az a stílus és diskurzus, ami kialakult ezzel kapcsolatban, illetve ezek színvonala, ami egészen döbbenetes. Bizonyos beszélgetések lényege, hogy lezsidóbérenc-buziznak valakit – ráadásul teszik ezt népszerű celebek –, és elküldik maszturbálni ezt a fiatalembert, az egészen elfogadhatatlan. Az pedig, hogy a Fidelitas kiad egy nyilatkozatot, amiben Teczár Szilárdnak ítélik oda »Az Év Buzgómócsingja« díjat, és ezt a komplett magyar sajtó lehozza, egészen elfogadhatatlan és minősíthetetlen – bár a Fidelitastól sokkal többet nem vártam.”

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) tagja azt hangsúlyozta, hogy „a női-férfi egyenjogúság terén csak akkor tudunk előrelépni, ha a férfiakat ért diszkrimináció esetén is felemeljük a szavunkat”. „Magam sem értem, hogy férfiak miért nem mehetnek be a szórakozóhelyre ingyen, ha a nők igen. A jobboldal és néhány erkölcscsősz ebben a témában tett megnyilatkozása pedig tipikus. Az jár a nőnek, hogy ingyen menjen be bulizni, és ha ezt kifogásolják, akkor megindul a támadás,  de ha a buli után a párja megveri, akkor ott már csak a néma cinkosság marad. Azt hiszem, hogy ezek az emberek még mindig csak oldalbordát látnak bennünk. Először ezen a kormányoldaltól induló, sajnos mindent egyre inkább átható közgondolkodáson kell változtatni.”

Ezt az álláspontot erősítette meg Szabó Tímea is, aki szerint „nagyon gyorsan változtatni kell ezen a beszédmódon, mert nem lehet egy – akár fontos, akár nem fontos – kérdésről ilyen stílusban vitatkozni, közszereplők meg pláne nem engedhetik meg maguknak, hogy bárkiről ilyen minőségben nyilatkozzanak. Egészen döbbenten állok az eset előtt, bár sajnos ez a vitakultúra jellemző a magyar politikai világra és a közbeszédre is. Azt sajnálom, hogy a Fidelitas akkor nem szólal meg, amikor Deutsch Tamás »letimikézik«, vagy amikor Tasó László azt mondja a parlamentben, hogy »mit pofázol bele, kisanyám«. Nyilván ezt a kettős mércét is ismerjük már a Fidesz részéről”.

Szerettük volna a Fidesz női politikusait is megszólaltatni, de egészen eddig nem jártunk sikerrel. Megkérdeztük Dúró Dórát, a Jobbik politikusát is, mit gondol a témáról; ő a Jobbik Ifjúsági Tagozatának közleményét ajánlotta figyelmünkbe, amiben szerinte minden benne van, amit ő maga is, nőként gondol. Nos, ezek szerint Teczár egy okostojás, míg az EBH egy viccszervezet, és a közlemény gondolati íve azon ún. vicces várakozásba torkollik, hogy „mikor nyilvánítják hátrányos megkülönböztetésnek, hogy a női mosdókat kizárólag hölgyek használhatják, mikor vezetik be a kötelező férfikvótát az óvónőképzésben, vagy mikor törlik el a diszkriminatív anyák napját”.

Hogy eredetileg miről is volt szó, arról itt olvashatnak, a Sebestyén Balázs reggeli műsorában elhangzott nyílt buzizásra adott választ pedig itt, míg Schobert Norbert Szüret Nagydíjunkat kiérdemlő eszmefuttatását itt.

Figyelmébe ajánljuk