Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék a fideszes alapítványok miatt

  • narancs.hu
  • 2021. június 2.

Belpol

Szerintük a közvagyon kiszervezése nem csak aljas tett volt, hanem alkotmányellenes is. 

Az ellenzéki szövetség tagjai szerdán az Alkotmánybíróságtól kérik, hogy semmisítse meg a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt és  - ahogy közleményükben fogalmaznak -  "vessen gátat az ország kifosztásának."

Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP egy súlyos világjárvány és gazdasági válság idején, visszaélve a hatalmával ezermilliárdos közvagyont szervezett ki és helyezett politikai irányítás alá, közte szinte a teljes magyar felsőoktatást - áll a hat együttműködő ellenzéki párt közleményében.

"Ezt oly módon tették, hogy úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványokba helyezték ki a vagyonelemeket és a magyar egyetemeket, az alapítványok élére pedig fideszes pártkatonákat ültettek, szándékuk szerint visszahívhatatlanul.

Még arról is rendelkeztek, hogy ezek a kurátorok dönthessenek saját utódlásukról is. Ezzel meglopták a magyar embereket, meglopták a magyar nemzetet. Meggyőződésünk szerint ez nem csak végtelenül aljas tett volt, de sérti az Alaptörvényt is" - írják a pártok.

Színtiszta hazugságnak nevezik azt a kormánypárti érvet, hogy az egyetemek átszervezése a felsőoktatás színvonaláról szól, hiszen Európában a legnevesebb egyetemek állami fenntartásban működnek. "Ráadásul a kormány hazudott, amikor azt ígérte, hogy az egyetemek 1500 milliárd forintos fejlesztési forráshoz jutnak, hiszen még az elérhető EU-s forrásokról is lemondtak Orbánék, csak azért, hogy hogy az egyetemeket politikai irányítás alá vonhassák" - írják, arra utalva, hogy a magyar helyreállítási terv végső változatából - minden bizonnyal az Európai Bizottság kritikái miatt - ki kellett húzni a közvetlenül az egyetemek fejlesztésére szánt forrásokat. 

Neked ajánljuk