Karácsony a legnépszerűbb ellenzéki kormányfőjelölt

  • narancs.hu
  • 2021. június 2.

Belpol

29 százalékos Fidesz- és 9 százalékos DK-támogatottságot mért a Publicus Intézet.

Az összes megkérdezett ember körében 29 százalékos a Fidesz támogatottsága, az MSZP-Párbeszédé és a Jobbiké 7-7 százalék, a Demokratikus Koalíció 9 százalékon áll, a Momentum népszerűsége 6 százalékos.

Az LMP, a Kátfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk 1-1 százalékos.

Ez az eredménye a Publicus Intézet legutóbbi, május 18-tól 21-ig tartott országos reprezentatív közvélemény-kutatásának, amelyhez 1011 embert kérdezett meg a Népszava megbízásából. 

Azok, akik csak egy összefogott ellenzékre adnák le a parlamenti választáson a voksukat, külön-külön egyik ellenzéki pártra sem, 8 százalékot tettek ki az összes megkérdezett körében. A biztosan szavazó, pártot is választók között 11 százalék szorgalmazza egyben az ellenzéki összefogást is.

A Publicus emlékeztet, hogy az ellenzéki pártok között továbbra sincs olyan, amelyik jelentősen erősebb lenne a többinél. 

Arra is kíváncsi volt az intézet, hogy ha az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek versenyében csak Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András indulna, most hogyan alakulna az erősorrend. 

Az ellenzéki válaszadók harmada, 34 százalék választaná Karácsony Gergelyt, 32 százaléka Dobrev Klárát, 15 százaléka Jakab Pétert, 9 százaléka Márki-Zay Pétert és 2 százaléka Fekete-Győr Andrást

Tízből hat Momentum-szavazó , és minden hatodik Jobbik-, illetve minden tizedik DK-szavazó választaná Karácsony Gergelyt. A Jobbik szavazóinak 2 százaléka voksolna Dobrev Klárára, a DK táborának viszont hat százaléka szavazna Jakab Péterre a felmérés szerint. 

 

 

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.