Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az új köznevelési törvény miatt

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 30.

Belpol

„A jogszabály nagyon sok ponton nem tartja be a jogállamiság követelményeit”.

Öt ellenzéki frakció közös beadványban kéri fel az Alkotmánybíróságot, hogy semmisítse meg a köznevelési törvény júliusban elfogadott módosításait – számolt be róla az MTI.

Az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a szocialista Kunhalmi Ágnes azt mondta, hogy a kormánypártok által elfogadott módosítások súlyos jogsértéseket okoznak. A képviselő úgy fogalmazott: a törvény szellemisége is alkotmánysértő és a jogszabály nagyon sok ponton nem tartja be a jogállamiság követelményeit. Kiemelte, hogy többek között sérül az információs szabadsághoz való jog, a véleménynyilvánítás szabadsága és a gyermekek művelődéshez való joga.

A köznevelési törvénnyel kapcsolatos problémákról bővebben Vekerdy Tamással készült interjúkban olvashat.

„Engedelmes rabszolgákat nevelünk"

Katasztrófa a gyereknek, katasztrófa a társadalomnak - így jellemzi Vekerdy Tamás a köznevelési törvény módosítását. Az alternatív iskolák az ügyeskedésben bízhatnak, és abban, hogy a tanterem ajtaja mögé még mindig nem lát be az állam. Magyar Narancs: A TASZ szerint a köznevelési törvény legújabb módosítása a maradék szabadságot is kiszorítja az oktatási rendszerből, gyakorlatilag államosítja a gyerekeket.

Neked ajánljuk