Államilag támogatott hackertámadásra figyelmeztették az Átlátszó főszerkesztőjét

  • narancs.hu
  • 2021.10.07 16:51

Belpol

A Google küldött riasztást Bodoky Tamásnak és az ittlakunk.hu felelős szerkesztőjének is.

Államilag támogatott hackertámadásra figyelmeztette a Google az Átlátszó főszerkesztőjét, saját Gmail accountján –írja a tényfeltáró portál.  Lőke András, az ittlakunk.hu felelős szerkesztője ugyanerről számolt be a Facebook oldalán.

És hogy mi az a „kormány által támogatott támadási riasztás”? „Van rá esély, hogy ez egy téves riasztás, de úgy gondoljuk, hogy kormány által támogatott támadókat észleltünk, akik megpróbálták ellopni a jelszavát. Ez a Gmail-felhasználók kevesebb mint 0,1%-ával fordul elő. Nem fedhetjük fel, hogy mi adta a tippet, mert a támadók tudomásul veszik és megváltoztatják a taktikájukat, de ha valamikor sikerrel járnak, hozzáférhetnek az adataihoz vagy más lépéseket tehetnek a fiókját használva” – áll a Google által küldött figyelmeztetésben.

A Google biztonsági blogja szerint 2012 óta küldenek ki ilyen figyelmeztetéseket azoknak, akikről azt gondolják hogy célponttá váltak.

A mamutvállalat fenyegetéselemző csoportja (Threat Analysis Group, TAG) tavaly májusi közleménye szerint minden nap több mint 270 célzott vagy kormányok által támogatott támadócsoportot követnek nyomon több mint 50 országból. „A kormány által támogatott vagy államilag támogatott csoportok különböző célokkal hajtják végre támadásaikat, információt vagy szellemi tulajdont lopnak, másként gondolkodókat vagy aktivistákat vesznek célba, vagy összehangolt befolyásolási műveletekben és dezinformációs kampányokban vesznek részt”.

Mindez ijesztő, ám nem különösebben meglepő fejlemény a Pegasus-botrány után, mely során kiderült, hogy Magyarországon is újságírókat, politikusokat, közéleti szereplőket figyeltek meg a hivatalosan csak terroristák és bűnözők ellen alkalmazható izraeli kémszoftverrel.

A szoftvert csak államok titkosszolgálati vásárolhatják meg vásárolhatják meg az NSO nevű izraeli cégtől. A magyar kormány sosem tagadta, hogy beszerezték volna a kémeszközt – csak azt, hogy illegálisan alkalmazták. A Pegasus-ügyről írt cikkeinket ide kattintva olvashatják el.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk