A Magyar Narancs munkatársának telefonját is feltörték a Pegasusszal
Pegasus-spyware-1

A Magyar Narancs munkatársának telefonját is feltörték a Pegasusszal

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 21.

Belpol

Németh Dániel fotóriporter készülékein júliusban volt jelen a kémszoftver.

A Pegasus-botrány újabb fejezetét tárta a nyilvánosság elé a Direkt36 a Telexen megjelent cikkében. Az oknyomozó portál írása szerint a Magyar Narancs munkatársa, Németh Dániel fotós telefonjait is feltörték a kizárólag állami szervek által használt, az izraeli NSO nevű cég által kifejlesztett Pegasus kémszoftverrel. Kollégánk volt az, aki tavaly lefotózta a Szíjj László luxusjachtján  pihenő Szijjártó Pétert az Adrián.

Németh Dániel az elmúlt évek számos nagy tényfeltáró projektjében vett részt, ám neve mégis szűk körben ismert csak, mivel tudatosan kerüli a nyilvánosságot és a szereplést. Ez a feltűnésmentesség segíthette abban, hogy a luxuséttermekben tárgyaló, jachtokon nyaraló politikusokat és kormányközeli üzletembereket hosszú éveken keresztül szinte észrevétlenül tudja lefényképezni - olvasható a cikkben.

Ő készítette 2012-ben lapunk híres címlapfotóját az épp a befolyása csúcsán lévő Simicska Lajosról.

 

Szintén munkatársunk fotózta le később azt is, amikor a miniszterelnök veje, Tiborcz István az FBI-körözés alatt álló Gaith Pharaonhoz kötődő üzletemberekkel tárgyalt, vagy amikor Orbán Ráhel egyeztetett Adnan Polat török milliárdossal a Gresham-palota teraszán.

A Direkt36 felidézi: az ő munkája az a több videófelvétel is, ami még 2016 végén jelent meg az Indexen. Ezekből derült ki, hogy Habony Árpád, Rogán Antal és Kertész Balázs - Rogán láthatatlanná vált intézőembere - rendszeresen találkozott Kertész belvárosi irodájában. Kertész gellérthegyi luxusvillájáról később lapunknak további fotókat, sőt még egy drónfelvételt is készített.

Ahhoz, hogy értsük, miért figyelhették meg fotósunkat a kémszoftverrel, fontos tudni - amint azt a cikkben is ismertetik -, hogy magyar újságírók az internetes repülő- és hajókövető applikációk segítségével évek óta próbálják kideríteni, a kormányközeli üzletemberekhez kötődő luxusjárműveken éppen milyen fideszes politikus vagy milliárdos utazhat. Németh Dániel volt azonban az első, aki még 2016-ban felfedezte a NER-es elit vonzódását a jachtokhoz, amikor felderítette Mészáros Lőrinc és akkori felesége nyaralását az Artemy nevű hajón. 

Fotóriporterünk kiemelkedik azzal is, hogy milyen kitartóan követi az orbáni elit külföldi mozgásait. „Amikor csak tud, vesz egy fapados repülőjegyet, hátha fényképezőgépével, drónnal és telefonjával felszerelkezve valamelyik kikötőben, vagy akár a nyílt tengeren le tudja fotózni az utasokat” – írják. Így sikerült drónfelvételek segítségével megörökítenie a Lady MRD fedélzetén 2018-ban annak tulajdonosát, Szíjj László milliárdost és vendégeit, 2020-ban pedig motorcsónakról készített felvételekkel Szijjártó Péter külügyminisztert. Ezeket az anyagokat az Átlátszó közölte. A fotók olyannyira feldühítették a kormányt és propagandagépezetét, hogy a felvételek készítését titkosszolgálati módszereknek és hazaárulásnak nevezték. Egy volt magyar titkosszolga a Direkt36-nak azt mondta, hogy mivel

a fotós korábban védett személyt - a külügyminisztert - is lefotózott nyaralás közben, ezt esetleg ürügyként használhatták fel későbbi megfigyelésének indoklásához.

Németh Dániel telefonját akkor törték fel a kémszoftverrel, amikor Dél-Olaszországba utazott. Ahogy a Pegasus-botrányt kirobbantó oknyomozó portál írja, követte ugyanis a Lady MRD és a Mészáros Lőrinc által korábban is használt OE-LEM lajstromjelű Bombardier magángép útjait. Miután látta, hogy a Lady MRD a montenegrói Tivatból Nápoly felé veszi az irányt, gyorsan vett oda egy fapados jegyet. Nápolyba végül éppen aznap, június 24-én érkezett meg, amikor a közeli üdülővárosban Mészáros Lőrinc és szűk köre is felbukkant. Mészáros újdonsült párjával, Várkonyi Andrea korábbi tévés műsorvezetővel az oldalán tűnt fel a Nápolyhoz közeli Amalfi belvárosában. A fotóriporter a következő napokban igyekezett felvételeket készíteni a jacht utasairól, de csak néhány olyan ember tűnt fel, akiket akkor elsőre nem ismert fel, ezért június 28-án egy esti géppel visszarepült Budapestre.

„Szinte azonnal el is kezdte ugyanakkor szervezni azt, hogy visszatér Dél-Olaszországba, de ennek során már tett több óvintézkedést. A következő útra például nem saját maga vette meg a repülőjegyet, hanem egy ismerősét kérte meg erre. Azért döntött így, mert tartott attól, hogy megfigyelhetik. Mint kiderült, nem volt alaptalan az aggodalma: a Citizen Lab és az Amnesty elemzései szerint július elsején, pár nappal Nápolyból való hazaérkezése után törték fel először a telefonját a Pegasus kémszoftverrel” – folytatja a megfigyelés történetét a lap. 

A telefon feltörése annak ellenére is megtörténhetett, hogy következő útjára nem az akkor éppen használt készülékét vitte magával, hanem egy korábbi telefonját, amihez egy feltöltős SIM-kártya tartozott. Fotósunk ezt hónapokig nem használta, ezért az arra feltöltött pénz is elveszett, a kártya inaktiválódott. Kollégánk július 4-én újraaktiválta ezt a kártyát, és pénzt is töltött fel rá. Mindez azonban nem sokat ért: másnap, július 5-én ugyanis a technikai elemzések szerint ezt a telefonját is megfertőzték a Pegasusszal.

Egy volt magyar elhárítótiszt a Direkt36-nak elmondta, a titkosszolgálati eszköztárnak alapvető része, hogy akár valós időben látják, amikor egy célponthoz kötődő telefonszám aktívvá válik és rácsatlakozik a mobilhálózatra. A technikai lehallgatásokat, megfigyeléseket végző szolgálatoknak eleve közeli kapcsolata van az összes magyar telefonszolgáltatóhoz, és hozzáférnek a náluk lévő információkhoz.

A kémszoftver Németh mindkét telefonján július 9-ig futott, addig a napig, amíg el nem hagyta ismét Magyarországot, hogy repülőre szállva kövesse tovább a dél-olaszországi partvidéket járó jachtot és utasait.

A technikai elemzés a Pegasus utolsó nyomát a július 9-re virradó hajnalon mutatta ki. Németh Dániel mindössze pár órával később szállt fel egy korai repülőre. Olaszországi tartózkodása alatt a kémszoftver már nem volt aktív a telefonján. Nem világos, miért szűnt meg a megfigyelés az utazás során, de lehetséges, hogy technikai korlátai voltak. Az NSO-ról tudott, hogy az ügyfelek számára nem engedélyezi, hogy a világ minden pontján végezzenek megfigyeléseket. 

Miután fotós kollégánk a Pegasus-ügy kirobbanását követően egy ismerősén keresztül megkereste a torontói egyetemen működő Citizen Labet, akik már régóta kutatják az NSO kémszoftverének nyomait, és a kanadai szakértők ezeket a nyomokat megtalálták Németh Dániel telefonján is, fotóriporterünk a Direkt36-hoz fordult. A lap az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet technikai segítségével elvégzett egy második, független vizsgálatot. Az Amnesty technikai elemzése kimutatta, hogy 

Németh Dániel két telefonját is sikeresen feltörték a Pegasus kémszoftverrel, az egyiket július 1-9., a másikat július 5-9. között.

Ebben az időszakban Németh éppen Magyarországon tartózkodott első dél-olaszországi munkaútja után, és a fideszes elit által használt luxusjárművek útvonalát figyelve tervezte második útját.

„Németh Dániel telefonjának megfertőzése a Pegasusszal, amit az Amnesty Tech megerősített, egy újabb felháborító példája annak, hogy az NSO Group kémszoftverét eszközként használják újságírók elnémítására” - nyilatkozta Likhita Banerji, az Amnesty Tech kutatója, hozzátéve, hogy „a magyar hatóságoknak sürgősen független, átlátható és elfogulatlan nyomozást kellene indítania az összes törvénytelen megfigyelés esetében, melyeket a Pegasus Projekt feltárt”.

A Direkt36 egy nemzetközi újságírói csapat tagjaként még július 18-án írta meg, hogy az NSO nevű izraeli cég által kifejlesztett Pegasus kémszoftverrel magyar újságírókat és kormánykritikus médiatulajdonosokat figyeltek meg. 

Az újságírói projekt alapját egy 50 ezer olyan telefonszámot tartalmazó adatbázis jelentette, amelyet az NSO ügyfelei választottak ki megfigyelésre. A listához a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International jogvédő szervezet jutott hozzá közösen, majd azt 17 szerkesztőség elemezte. Németh Dániel telefonszáma ezen a kiszivárgott listán még nem szerepelt, de ennek az az oka, hogy adatbázis még az ő célponttáválása előtt szivárgott ki.  

A kormány egyébként a mai napig nem cáfolta, hogy a magyar állam az NSO ügyfele, mint ahogy azt sem, hogy valóban üzletembereket, politikusokat, újságírókat figyeltek volna meg.

A témában írt valamennyi cikkünk itt található.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk