Arra kérik az orvosokat, mondjanak le a béremelésükről

  • narancs.hu
  • 2023. február 22.

Belpol

Szolidaritásból. Így megadnák az esélyt, hogy az ápolóknak, a gazdasági, műszaki és háttérszolgáltatást nyújtóknak is emelkedhessen a bére.

"Felhívtuk az orvosokat arra, hogy

szolidaritásból mondjanak le az idei 11 százalékos bérfejlesztésükről, és ne harcra buzdítsanak, hogy az ápolóknak és a gazdasági, műszaki és háttérszolgáltatást nyújtóknak is jusson 2023. január 1-jétől bérfejlesztés"

– közölteNépszavával Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ-EDDSZ) elnöke azt követőenn, hogy a Belügyminisztériumban sztrájktárgyalást tartottak az ágazati érdekvédők.

A lap emlékeztet, hogy a szakszervezet kérése egybecseng az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának, Csató Gábornak a véleményével, aki hétfőn adott az Indexnek interjút. "Senkinek nem akarok tippeket adni, de az lett volna igazán korrekt a kamara részéről, hogy megszavazzák: az idén januári 11 százalékos orvosi béremelést a kormány fordítsa inkább a szakdolgozókra"– mondta Csató.

December végén jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy

az egészségügyi szakdolgozók két lépcsőben kapnak majd béremelést: míg az orvosok már idén januártól több pénzre számíthatnak elvileg,

az egészségügyi szakdolgozók bére addig is az első ütemben csak 2023. július 1-jével fog nőni, majd a második ütemben 2024. március 1-jével.

A kétlépcsős béremelés azért is okozott felháborodást, mert éves szinten mindez összesen 10–12 százalékos, a jelenleg 20 százalék feletti inflációt sem kompenzáló növekedést jelent.

Az egészségügyi szakdolgozók sztrájktárgyalást kezdeményeztek a kormánnyal szemben, az orvosok pedig februárban hirdettek meg nyomásgyakorló akciót, melynek első számú követelése az volt, hogy januártól kezdjék meg a szakdolgozói béremelés is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?