Feltörték a budapesti orosz "kémbank" levelezőrendszerét

  • narancs.hu
  • 2023. február 22.

Belpol

Érzékeny adatokhoz férhettek hozzá.

Ismeretlenek feltörték az orosz kémbankként emlegetett budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank levelezőrendszerét – írja a hvg.hu. A hackerek emaileket, dokumentációkat és egyéb érzékeny információkat szivárogtathattak ki. A bank megerősítette a hackertámadás tényét. Az egyik munkatársuk privát email címről válaszolt a lapnak, mert elmondása szerint a szervereik jelenleg nem biztonságosak.

A hazai és nemzetközi sajtóban legtöbbször csak orosz kémbankként emlegetett intézmény szerint

a hackertámadás során "egyes banki tisztviselők nevében jogosulatlanul tömeges hamisított email terjesztést hajtottak végre" a kiberbűnözők,

akiket egyelőre nem sikerült azonosítani. A belső levelezések, dokumentációk, érzékeny információk nagy része oroszul és angolul van, de akad köztük magyar nyelvű dokumentum is.

A hvg.hu úgy tudja, hogy

a megszerzett információkat terjeszteni is kezdték, vagyis nem arról van szó, hogy a bank tisztviselőinek a nevében küldtek volna ki hamis e-maileket,

hanem arról, hogy olyan levelezéseket és egyéb dokumentumokat küldtek szét, amelyeket kizárólag a hackertámadás során szerezhettek meg, hisz' máshogy nem férhettek hozzá. A bank válaszát, miszerint "tömeges hamisított e-mail terjesztés" azonban lehet úgy is értelmezni, hogy a pénzintézet magát a támadást elismerte, de szerintük a hackerek által terjesztett anyagok hamisak.

A Vlagyimir Putyin által újraélesztett NBB 2018-ban jelentette be, hogy Budapestre teszi át székhelyét, ezután terjedt el a pénzintézetről, hogy akár hírszerzési célokat is szolgálhat. Ezt a vádat a bank és az Orbán-kormány rendre visszautasítja. 2019-ben a fideszes többség a parlamentben megszavazta, hogy a bank teljes mentességet élvezzen a magyar hatóságok felügyelete alól, és a pénzintézet vezetői és vendégei diplomáciai mentességgel mozoghatnak Magyarországon és az Európai Unióban.

Az orosz-ukrán háború kitörése után Szlovákia, Csehország, Románia és Bulgária is bejelentette, hogy otthagyja a bankot, Magyarország marad az egyetlen európai részvényese.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk