Feltörték a budapesti orosz "kémbank" levelezőrendszerét

  • narancs.hu
  • 2023. február 22.

Belpol

Érzékeny adatokhoz férhettek hozzá.

Ismeretlenek feltörték az orosz kémbankként emlegetett budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank levelezőrendszerét – írja a hvg.hu. A hackerek emaileket, dokumentációkat és egyéb érzékeny információkat szivárogtathattak ki. A bank megerősítette a hackertámadás tényét. Az egyik munkatársuk privát email címről válaszolt a lapnak, mert elmondása szerint a szervereik jelenleg nem biztonságosak.

A hazai és nemzetközi sajtóban legtöbbször csak orosz kémbankként emlegetett intézmény szerint

a hackertámadás során "egyes banki tisztviselők nevében jogosulatlanul tömeges hamisított email terjesztést hajtottak végre" a kiberbűnözők,

akiket egyelőre nem sikerült azonosítani. A belső levelezések, dokumentációk, érzékeny információk nagy része oroszul és angolul van, de akad köztük magyar nyelvű dokumentum is.

A hvg.hu úgy tudja, hogy

a megszerzett információkat terjeszteni is kezdték, vagyis nem arról van szó, hogy a bank tisztviselőinek a nevében küldtek volna ki hamis e-maileket,

hanem arról, hogy olyan levelezéseket és egyéb dokumentumokat küldtek szét, amelyeket kizárólag a hackertámadás során szerezhettek meg, hisz' máshogy nem férhettek hozzá. A bank válaszát, miszerint "tömeges hamisított e-mail terjesztés" azonban lehet úgy is értelmezni, hogy a pénzintézet magát a támadást elismerte, de szerintük a hackerek által terjesztett anyagok hamisak.

A Vlagyimir Putyin által újraélesztett NBB 2018-ban jelentette be, hogy Budapestre teszi át székhelyét, ezután terjedt el a pénzintézetről, hogy akár hírszerzési célokat is szolgálhat. Ezt a vádat a bank és az Orbán-kormány rendre visszautasítja. 2019-ben a fideszes többség a parlamentben megszavazta, hogy a bank teljes mentességet élvezzen a magyar hatóságok felügyelete alól, és a pénzintézet vezetői és vendégei diplomáciai mentességgel mozoghatnak Magyarországon és az Európai Unióban.

Az orosz-ukrán háború kitörése után Szlovákia, Csehország, Románia és Bulgária is bejelentette, hogy otthagyja a bankot, Magyarország marad az egyetlen európai részvényese.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.