Nekiment az ÁSZ az akadémiai kutatóknak

  • BM
  • 2020. február 21.

Belpol

A Számvevőszék főtitkára felszólította a kutatóközpontok vezetőit, hogy intézkedjenek.

Az ÁSZ ellenőrzései feltárták, hogy a tizenötből mindössze három akadémiai kutatóintézet biztosította a vagyonmegőrzést 2016-2018 – olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) oldalán.

Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék főtitkára egy sajtótájékoztatón elmondta, az ÁSZ az elmúlt években több alkalommal is végzett ellenőrzéseket a Magyar Tudományos Akadémiánál, az MTA egyes kutatóintézeteinél, illetve a tudományos-kutatási tevékenységet is végző felsőoktatási intézményeknél, egyetemeknél. Az ellenőrzések célja az volt, hogy kiderüljön, az ellenőrzött időszakban a kutatóközpontok és kutatóintézetek jó gazdái-e voltak-e a rájuk bízott vagyonnak, kialakították-e a szabályos vagyongazdálkodás alapvető feltételeit, és biztosították-e a vagyon megőrzését.

Nagy Imre, az ÁSZ felügyeleti vezetője az ellenőrzések megállapításai összegző előadásában elmondta: tíz kutatóintézet nem biztosította a közvagyon megőrzését a 2016-2018 közötti időszakban, ami kockázatot jelentett a kutatási közfeladataik célszerű ellátására.

Nagy szerint

  • három kutatóintézet nem rendelkezett SZMSZ-szel. Ez azt jelenti, hogy nem határozták meg a vagyongazdálkodáshoz kapcsolódó feladat- és hatásköröket és az ezekhez kapcsolódó felelősségi szabályokat, illetve nem teremtették meg a szabályszerű vagyongazdálkodáshoz szükséges alapvető szervezeti és felelősségi feltételeket.
  • Négy kutatóintézetnél nem került sor a törvényi előírások szerinti számviteli szabályozások megalkotására. Így nem biztosították, hogy a szervezet éves beszámolóját szabályszerű, megbízható könyvvezetés támassza alá, továbbá nem biztosították, hogy az éves beszámoló valós és megbízható képet mutasson a kutatóintézet vagyonáról.
  • Két kutatóintézetnél nem gondoskodtak a gazdálkodási jogkörök gyakorlására jogosultak és aláírás mintájuk naprakész nyilvántartásáról és hét kutatóintézetnél nem készült törvény szerinti leltár. Utóbbi azt jelenti, hogy nem igazolt, hogy a kutatóintézet éves beszámolójában szereplő tételek a valóságban is megtalálhatók, és hogy a közvagyonba tartozó eszközök rendelkezésre állnak a közfeladat ellátásához továbbá nem igazolt, hogy az éves költségvetési beszámolók megbízható, valós összképet mutatnak a kutatóintézet vagyonáról.

Jellemző volt az is, hogy kutatóintézetek vezetőinek éves nyilatkozatai a belső kontrollrendszer minőségéről nem feleltek meg a valóságnak. A nyilatkozatok nem álltak összhangban az ellenőrzés megállapításaival, nem adtak valós értékelést a gazdálkodás szabályszerűségét biztosító kontrollok kialakításáról és működtetéséről, nem biztosították a kontrollrendszer hiányosságainak feltárását és kijavítását – fogalmazott a felügyeleti vezető.

„Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közvagyon védelme és a közfeladat ellátása szempontjából elsődleges, hogy a kutatóközpontok vezetői intézkedjenek a szabálytalanságok megszüntetéséről és a hiányosságok kijavításáról annak érdekében, hogy helyreálljon a vagyongazdálkodás törvényessége és biztosított legyen a vagyon megőrzése. A kilenc kutatóközpont vezetőjének 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie az ÁSZ megállapításai alapján” – fogalmazott Holman Magdolna.

Figyelmébe ajánljuk