Lemondott Persányi Miklós, a Fővárosi Állatkert főigazgatója

  • narancs.hu
  • 2020. február 21.

Belpol

Egészségügyi okokra hivatkozott, de lehet, hogy inkább a Biodóm körüli költségvetési vita állhat a háttérben.

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója egészségi okokra hivatkozva március 1-vel lemondott magasabb vezetői megbízásáról. Megbízott főigazgatóként a jelenlegi operatív igazgató válthatja - közölte az állatkert pénteken az MTI-vel.

"Életem hetvenedik évébe léptem, és az utóbbi hónapokban munkámban jelentkező rendkívüli terhelés egészségemet is próbára tette. A következő időszakban még tovább növekvő feladatokat felmérve, és tapasztalva a szervezetemet érő negatív hatásokat, magasabb vezetői feladatomtól visszavonulok" - írta Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett levelében Persányi Miklós.

A leköszönő főigazgató hozzátette, hogy továbbra is elkötelezett az állatkert iránt, szívesen támogatja kollégáit a továbbiakban is, utódját bármely igényelt módon segíti, erejéhez mérten kész közreműködni az állatkert fejlesztéseinek sikeres befejezésében, működtetésének előkészítésében.

Karácsony Gergely elfogadta a lemondást, és azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatói teendőivel március 1-vel Szabó Roland agrármérnököt, az intézmény operatív igazgatóját, a főigazgató általános helyettesét bízza meg. A Fővárosi Közgyűlés legközelebb szerdán ülésezik, ekkor dönthetnek a megbízott főigazgató személyéről. Persányi Miklós utódját pedig nyílt pályázaton választják majd ki.

false

 

Fotó: MTI

 

A hvg.hu azt írja, a háttérben a Biodóm körüli költségvetési vita állhat. "A Pannon Park körüli vita akkor mérgesedett el igazán, amikor egy bejáráson Persányi bejelentette, hogy a nagyszabású beruházásra nem elég a kormány által biztosított 43,7 milliárd forint. Akkor úgy becsülete: további 20 milliárd forintra van szükség", írja a lap és megjegyzi, 2012-ben egyébként 12 milliárdos projektként indult a beruházás, jelenleg ott tart, hogy elköltöttek rá több mint 43 milliárdot és még mindig szükség lenne 20 milliárdra ahhoz, hogy olyan legyen, mint amilyennek Persányi megálmodta. Ennyi pénzt azonban sem a kormány, sem a főváros nem hajlandó adni.

Ráadásul az sem világos, Persányi mire kérte volna a plusz 20 milliárd forintot. A HVG közérdekű adatigénylést nyújtott be az Állatkerthez, amiből eddig annyi látszik, hogy "vagy csak megtippelte a várható pluszköltség nagyságát, vagy továbbra sem akarja elmondani, mi mennyibe kerül, és hol számolták el magukat a kezdeti kalkulációkhoz képest."

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.