Átalakítja a kormány a kórházban hagyott újszülöttekre vonatkozó szabályozást

  • narancs.hu
  • 2023. december 19.

Belpol

Az anyák feltételek meghatározása nélkül kérhetik adataik titkos kezelését.

Egy hétfő este közzétett kormányhatározat szerint a kórházban hagyott újszülött gyermekek helyzete rendezésének érdekében az anyák feltételek meghatározása nélkül kérhetik adataik titkos kezelését – szúrta ki a hvg.hu.

A dokumentumban „a gyermekközpontú és családbarát értékrendnek és szemléletre” hivatkoznak, az érintett minisztereknek pedig 2024. május 31-ig kell részletes szabályozási javaslatot kidolgozniuk arra, hogy az anya kérhesse adatainak titkos kezelését a gyermek születésekor, a következők szerint:

  • Ezt feltételek meghatározása nélkül lehet kérni, az ilyen gyermek ismeretlen szülőktől származó gyermeknek minősül.
  • Ha az anya a gyermek hatodik hetes életkorának betöltéséig nem vonja vissza a kérelmét, illetve az apa sem jelentkezik a gyermekért, akkor a gyermek örökbefogadhatóvá válik.
  • A gyermek vérségi származás megismeréséhez fűződő joga csak a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan korlátozható. Ugyanez vonatkozik az apa alapvető jogainak korlátozására.

A szabályozás kidolgozásáért a családpolitikában is illetékes kulturális és innovációs miniszter, a belügy-és az igazságügyi miniszter, valamint a  kormányon belüli munkamegosztás szerint az anyakönyvi ügyeket intéző Miniszterelnökség vezetője a felelős.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk