A NER Heves megyei ujjgyakorlata

Átjátszó műveletek

  • Rácz Tibor
  • 2019. december 15.

Belpol

A Heves megyei Fidesz első vonala is érintett lehet abban az egri ingatlanszerzésben, amelynek során az eladót kivéve mindenki jól járt.

A tényekből az alábbi sztori olvasható ki: egy értékes belvárosi ingatlan felfuttatására az eredeti tulajdonosok devizahitelt vettek föl, ám az adósság legyűrte őket. Mivel a város és a megye fideszes krémjében akadt régi ismerősük, a helyi politikai elit részvételével kerestek megoldást. Az urak azonban hivatali tisztségeik előnyeit kihasználva birtokon belülre kerültek, és a régi tulajdonosok rövidesen kiestek egykori ingatlanjukból. Anyagilag nagyon rosszul jártak, és még az adóhatóság is megbüntette őket, mondván, áron alul kótyavetyélték el értékes épületüket. A fideszes krémhez tartozó meg a hozzájuk „közeli” új tulajok pedig az épület működtetésekor lényegében önmagukat finanszírozták közpénzzel. Szokványosnak mondható rémisztő történet a Nemzeti Együttműködés Rendszerének Magyarországáról.

Személyi háló

Valós értékéhez képest potom pénzért jutott egy egri belvárosi ingatlanhoz, majd évekig nyereségesen működött az egri székhelyű Smart Unikornis Beruházó és Vagyonkezelő Szövetkezet. A szövetkezetnek nevezett cég 2012 végén vette meg azt az 1400 négyzetméternyi hasznos területtel rendelkező ingatlant, ami ma az Unikornis Irodaház nevet viseli. A cég nyereséges volt, most mégis felszámolás alatt áll, amelynek okairól Zsipi József, a Likvid-B Csődmenedzser és Felszámoló Kft. felszámolóbiztosa nem volt hajlandó lapunknak beszélni.

A Smart Unikornis 2013 és 2015 között több mint ötvenmillió forint tiszta hasznot termelt. A vállalkozás alapítói közül a legjelentősebb a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA), amelynek kuratóriumi elnöke Farkas Zoltán. Farkas 1997-ben alapító tagja volt az első vidéki Fidelitas-csoportnak Egerben, 2002-től a Fidelitas Heves Megyei Választmányának elnöke, 2001-től pedig a Fidelitas területfejlesztési és regionális kabinetvezetője. A Fidelitasban erősödött a kapcsolata a vele egyidős Nyitrai Zsolttal, az egri Fidelitas alapító-elnökével, aki jelenleg (Lázár János jóvoltából) a Heves megyei fejlesztési projektek miniszteri biztosa, illetve az egri választókerület országgyűlési képviselője.

A Smart Unikornis, aminek Farkas egyik cége, a Vackor Játék és Tanoda Kft. is tagja, forrásaink szerint Nyitrain keresztül jutott ahhoz az információhoz, hogy kezdeni lehetne valamit egy Bethlen Gábor utcai 1400 négyzetméteres, 4 szintes, 18 parkolóhellyel rendelkező, az eredeti tervek szerint hotelnek átalakítani kívánt ingatlannal. A 140 millió forintos ár – 100 ezer forint négyzetméterenként – 2012-ben is jó üzletnek számított.

A Magyar Narancs birtokába jutott dokumentumok viszont azt mutatják, az épület tényleges vételára alacsonyabb lehetett még a szerződésben szereplő, eleve kedvező összegnél is. Az eredeti tulajdonosok – magánszemélyek, akik különféle divat- és delikáteszüzleteket működtettek az ingatlanban – eladósodtak, svájcifrank-alapú hiteleik bedőltek, a hitelező Raiffeisen pedig érvényesíteni kívánta az épületre bejegyzett jelzálogjogot. Mégpedig úgy, hogy eladta követelését a Moneta Faktor Zrt.-nek, amely gyorsan továbbadta azt a Smart Unikornisnak. A tranzakció furcsasága, hogy a Smart hat nappal korábban (2012. október 11-én) szerződött a Monétával – a követelést viszont a Raiffeisen Bank csak a 2012. október 17-én szignált szerződésben adta át a Monétának. És hogy a dolog teljes legyen: a Smart Unikornist 2012. október 15-én jegyezték be a cégbíróságon.

Az ingatlant eladó magánszemélyek és a Smart közötti megegyezés szerint a vételár a 140 millió forint értékű jelzálog volt, ami a felsorolt követelések értékeként volt feltüntetve. A Smart viszont, mint láttuk, 52 millió forintot fizetett a követelésekért – a banki követelés csökkentéséről azonban az eredeti tulajdonosok nem tudtak, ők a tranzakció pillanatában abban a hiszemben voltak, hogy a Smart a raiffeisenes tartozásuk teljes, 140 milliós összegét kipengette. Józan paraszti ésszel is belátható, hogy ingatlanukat ez esetben nem a jelzálog névértékéért adták volna.

A Farkassal és Stefán Zoltán ügyvéddel folytatott hosszas levelezésükből egyébként arra lehet következtetni, hogy eladók és vevők közös beruházást álmodtak az ingatlanon. Többféle elképzelés volt: szálloda, egészségház, inkubátorház is tervben volt, az uniós támogatások lehívásához projekttervek is készültek. A levelezésekbe Nyitrai Zsoltot is bevonták, amikor az ingatlan eredeti tulajdonosai a közreműködését és a segítségét kérték – a vevők képviselői, Farkas és Stefán az adásvételt követően ugyanis eltűntek. Bár Nyitrai fideszes e-mail-címéről küldött válaszai szűkszavúak („vettem”, „ma hívni fognak” – itt nyilván Farkasékra utalt), világosan látszik, hogy végig képben volt.

Akik jól jártak

Időközben a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány és az ingatlantulajdonossá lett Smart között egyre nagyobb lett az átfedés. Az MKB-s és Budapest bankos fiókvezetői múlttal rendelkező Farkas Zoltán által irányított, mikrohitelprogramok levezénylésével és vállalkozási tanácsadással foglalkozó alapítvány áthelyezte a székhelyét az Unikornis Irodaházba, és ott található Stefán ügyvédi irodája is, akinek felesége, Stefánné Hegedüs Tünde pénzügyi munkatárs a HMVTA-nál, illetve felügyelőbizottsági tag a Smart Unikornisban. Az Unikornis irodaházba több olyan cég is beköltözött, amellyel a vállalkozásfejlesztési alapítvány támogatási szerződést kötött, így feltételezhető, hogy a Smart Unikornis bevételeinek és így a nyereségének egy részét közpénz generálta. A Smart már 2013-ban 113 millió forintos nettó árbevétel mellett 12 milliós nyereséget termelt, a következő évben pedig még jobban hasított, 170 milliós árbevétel mellett 39 milliót kaszált. A 2015-ös év sem volt rossz, kétmillió forint nyereséget termelt a cég. De nézzünk néhány példát: birtokol egy irodahelyiséget az épületben a DER-GROUP Kft. is, amely Farkas tulajdonában volt addig, míg el nem vállalta a HMVTA vezetését 2010-ben – a cég akkor átkerült a szintén Smart Unikornis-alapító Derecskei Csaba tulajdonába. A DER-GROUP a HMVTA-tól kapott 20 millió forintos mikrohitelből vette az üzlethelyiséget. Egy másik Derecskei-érdekeltség is kapott pénzt irodára a HMVTA-tól: a Korona Vagyonkezelő Szövetkezet két irodát is vásárolt az alapítványi tízmilliókból. Húszmillióval segítette ki az alapítvány az Akantusz Kereskedelmi és Tanács­adó Kft.-t is, amelynek tulajdonosa Kontra Anna. Kontra cége Eger városának „udvari könyvelője”, a Smart Unikornisnak is ők könyveltek. Jutott pénz a Farkas Zoltán lakhelyére bejegyzett Profit Team Plus Kft.-nek; Farkas Beáta cége szintén 20 millió forintot kapott a vállalkozásfejlesztési alapítványtól.

Az ügylettel kapcsolatban és azért, hogy megtudjuk, a történteknek elképzelhető-e esetleg a bevezetőben említettől eltérő értelmezése, elküldtük kérdéseinket Farkas Zoltán és a HMVTA, valamint a Smart Unikornis címére. Arra szerettünk volna választ kapni, mennyiért jutott a Smart az ingatlanhoz, és volt-e arról szó, hogy a korábbi ingatlantulajdonosokkal közösen hasznosítják az épületet; és ha igen, hol tartottak annak az előkészületei a vásárlás idején. Érdeklődtünk arról is, hogy Nyitrai Zsolt közvetített-e Farkas és üzlettársai, valamint a korábbi tulajdonosok között annak érdekében, hogy a közös projekt megvalósulhasson, és hogy az ingatlan a Smart Unikornis jelenlegi tulajdonosi körének birtokába kerüljön? Válaszokat egyelőre nem kaptunk. A Smart Unikornis információink szerint törlés alatt áll, így kérdéses, mi lesz azzal a három üzlet- és irodahelyiséggel az épületben, amelyek a földhivatali bejegyzések szerint egyelőre a Smart Unikornis tulajdonában vannak, ám amelyeket a CrediTime Pénzügyi Szolgáltató Zrt. 50 millió forintos jelzálogjoga terhel. A jelzálogjog és a rendkívül nyomott vételár nagyságának megközelítő egybeesése több mint érdekes. Amúgy a CrediTime sem idegen a Smart vezetőinek: Sedon Gabriella, a pénzintézet korábbi igazgatósági tagja a HMVTA ügyvezető igazgatója.

Az ingatlan valós értékét jól jelzi, hogy az eredeti tulajdonosok – akik a tranzakció után teljesen kiszorultak volt tulajdonukból – most is a NAV 25 millió forintos büntetését nyögik. Az adóhatóság vélelme szerint az eladó a vételár 140 millió fölötti részét (miközben a vételár, mint már tudjuk, csak papíron volt ennyi) feketén tehette zsebre, az ingatlan piaci értéke ugyanis 140 milliónál jóval több lehet.

A nyereséget termelő Smart felszámolásának csak egyetlen racionális magyarázatát látjuk: a nyomok eltüntetése, illetve a cég tulajdonában álló értékes ingatlan tulajdonjogának átjátszása a megfelelő kezekbe.

Nyitrai Zsolt, a túlélő

Nyitrai Zsolt egyéni országgyűlési képviselő infokommunikációs államtitkár volt 2010 júniusa és 2011 szeptembere között. Később a kormányzati konzultációkért felelős kormánybiztos lett, jelenleg a Heves megyei fejlesztési projektek megvalósításának támogatásáért felelős kormánybiztosi pozíciót jelölte meg életrajzában, mint fontos feladatai egyikét. Nyitrairól azt is beszélték, hogy élvezi a fideszes gazdasági holdudvar bizalmát, többen azt feltételezik, hogy a századvéges nagykutyák, illetve Habony Árpád embere.

Ám ennek az ellenkezője igaz: Nyitrai Simicska Lajos regnálása idején tartozott a Fidesz meghatározó gazdasági holdudvarába. Orbán Viktor 2015. februári legecizése után Simicska Lajos kegyvesztett lett, és ennek Nyitrai is megitta a levét. Helyi újságírók szerint Orbán Viktor egri látogatásakor Nyitraira is utalt azzal a megjegyzésével, hogy „lejárt a kis halak és a nagy halak ideje”. Mi több, a miniszterelnök csak a polgármester Habis Lászlóval volt hajlandó együtt szerepelni a sajtótájékoztatón. Nyitrai ennek ellenére a helyi szálakat továbbra is ügyesen mozgatja, eddig egyetlen ellene szóló támadás sem tudta kibillenteni pozíciójából, érkezett az akár a Fideszen belülről, akár az ellenzék felől. 1994-től datált párttagsága, a fidelitasos múlt, valamint az, hogy a megyében számos lekötelezettje van, egyelőre védi a végzetes buktától.

Figyelmébe ajánljuk