Tartalom

(2016-12-15)

Snoblesse
Kis-Magyarország
Publicisztika

Rév István

Publicisztika

A politika halála

Darwintól Trumpig

Aleksandr Kogan, a Cambridge Egyetem „Proszociális és Jólét Pszichológiai Laboratóriumának” vezetője – akit saját honlapja, életrajza és publikációs jegyzéke, ki tudja, miért, Aleksandr Spectre név alatt tüntet fel – 2013 nyarán saját céget alapított.

Pauler Tamás

Publicisztika

Jön valaki kintről

A párt- és elitcentrikus demokrácia vége

A 2016. év a „populizmus” előretöréséről lesz nevezetes. A Brexit és Trump győzelme, a bevándorlásellenes német AfD tartományi választásokon elért eredményei, az osztrák Szabadságpárt majdnem győzelme az elnökválasztáson vagy éppen az olaszországi népszavazás kudarca trendszerűen mutatják a világ változását.

Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Karácsony: az ünnep anatómiája

Az alábbi írás egy kicsit talán rágós, de remélhetőleg ízletes kultúrantropológiai esszé a karácsonyról, mivel az advent utáni jámbor áhítathoz szerintem ez illik leginkább. Fogyasszák egészséggel.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A következő harc

Nem vagyunk derűlátók. A nemzetközi élsport, az emberiség önszórakoztatásának ez a nagyszerű módszere meredek lejtőre került.

A szerk.

A szerk.

Bejutottak

Bejutott a román képviselőházba és a szenátusba a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a múlt vasárnapi általános választásokon, mégpedig az előzetes várakozásokat felülmúló 6,3 százalékos eredménnyel.

Belpol

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter portréja

Belpol

Az erőnyerő

A parlament egyik leggazdagabb képviselője, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vezetője, Kisvárda kiskirálya és Orbán Viktor egyik fő fegyverhordozója. Csendben teszi a dolgát, így jól ellensúlyozza a túlkapásokra is hajlamos Lázár Jánost.

A NER Heves megyei ujjgyakorlata

Belpol

Átjátszó műveletek

A Heves megyei Fidesz első vonala is érintett lehet abban az egri ingatlanszerzésben, amelynek során az eladót kivéve mindenki jól járt.

Belpol

„Miért Magyarországon?”

Vajda Mihály filozófus az orbáni hatalomról, nacionalizmusról és rossz előérzetről

Nincsenek pontos fogalmaink annak leírására, ami a világban jelenleg zajlik, és aminek az egyik tünete az orbánizmus – mondja Vajda Mihály. A folyamat lényege ettől függetlenül világos: a nacionalizmus erősödése.

Interjú

Belpol

„Nyolc év Magyar Bálint után”

Palkovics László oktatási államtitkár a romló PISA-eredményekről

Nem kell sokkot kapni a PISA-tesztek lesújtó eredményétől, a hanyatló tendencia nem a 2010 utáni oktatási reform következménye – véli Palkovics László. Az új alaptantervhez és az átalakított Klikhez nagy reményeket fűz.

Külpol

Ide jutott a magyar menekültügy

Külpol

Jöttél, láttál, takarodjál

Hiába költ a kormány elképesztő összegeket határvédelemre és propagandára, úgy 30 ezer menekült idén is keresztülment az országon.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Havas basa

Henrik angyalai

Hadd kezdjem egy rövid vallomással: Havas Henriket piszkáltam már eleget, s igazán nem állt szándékomban vele újra foglalkozni.

Digitális adataink megőrzése

Interaktív

Talán eltűnik hirtelen

Az internet leegyszerűsítette a tartalom-előállítást és a hozzáférést az információhoz. De mi lesz az adatokkal tíz, ötven vagy száz év múlva? A bitek meglepően gyorsan pusztulnak – és a tudománynak még nincs válasza minden ebből fakadó kérdésre.

Zene

Opera

Zene

Mind a vérpadig

Poulenc: A kármeliták

Huszadik századi francia… – úgy lehet, ha a kipontozott helyre egy művészeti ágat vagy műfajt kellene beírnunk, a filmművészet, az irodalom, a festészet, de még akár a gasztronómia és a divatszabászat is előbb jutna az eszünkbe, mint az opera.

Koncert

Zene

Festmények hangokból

Jordi Savall és a Concerto Copenhagen: „Earth, Wind & Fire” 1674–1764

Nagy utat tett meg az elmúlt harminc-negyven évben a historikus régizene-játék világszerte és Magyarországon.

Lemez

Zene

A tavasz hangja

Chain of Fools – Czech up! Vol 1

Ki emlékszik a Sztárparádéra? Hazánkban ez volt az első könnyű­­zenei kiadvány, amely „táncdalénekesek és együttesek” portréit tartalmazta.

Könyv

Könyv

Könyv

Santa Teresa, végállomás

Roberto Bolaño: 2666

Legutóbb, amikor a magyar olvasót mélyebben érdekelte a latin-amerikai irodalom, Macondóban csodájára jártak a jégnek, a szép Remedios az égbe szállt, a Buendíák pedig versenyt rettegtek, hogy melyiküknek születik malacfarkú gyereke. Azóta a legendás boom csúcsszerzői besöpörtek két Nobel-díjat, a legkevésbé sem mágikus, ellenben nagyon is realista Mario Vargas Llosa kivételével mind meghaltak, a közönség pedig szorongva várta a malacfarkú író születését, aki a változó világban is képes lesz megírni Latin-Amerikát.

Könyv

Könyv

Elég legyen!

J. K. Rowling: Harry Potter és az elátkozott gyermek

J. K. Rowling egyik művét sem érte még annyi negatív kritika, mint Az elátkozott gyermeket. A pár hónapja megjelent könyvet olvasva nemcsak a nagy elvárásokat támasztó fanok fanyalognak, hanem neves recenzensek is a legnagyobb lapok hasábjain.

Film

Kísért a múlt V.

Film

Magánéden puskával

Terrence Malick: Sivár vidék

A fiú 25 éves volt. Úgy fésülte a haját, mint James Dean. A lány 15; zongorára járt és jól forgatta az ördögbotot. Nem volt túl népszerű a suliban. Együtt éltek egy darabig egy fára épített kunyhóban. 1959-ben a lány végignézte, ahogy a fiú megöl egy csomó embert, elsőként az ő apját.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Pöcegödör

Baranyai Levente: Nemzeti Land Art

Bár a művész a kilencvenes évek közepén rátalált egyéni kézjegyére, nagyobb mediális visszhangot csak a tavalyi Nemzeti Szalonban bemutatott munkája (Nemzeti Rend Art, alcím: A tirannusz ánusza a Városligetbe vándorolt) miatt kapott, ráadásul sikerült a művészeti szcéna állóvizét is felkavarnia. Pedig Baranyai következetesen ugyanazt csinálja; annyi változott csupán, hogy a magát apolitikusnak mondó, csak a hülyeségre allergiás művész festett egy erős, de könnyen dekódolható politikai olvasattal bíró művet (lásd a narancs.hu-n tavaly megjelent interjút: „A nagy Orbanescu elnök dicsőségére”).

Bán Zoltán András

Képzőművészet

Régi idők froclija

A Mozgó Világ-kiállítás Szentendrén

„Nem akarok régi frontharcos lenni” – dünnyögöm magamban a Semprún-szöveget, amint felszállok a HÉV-re; nem akarok az lenni, noha bizonyos értelemben persze az vagyok, akár tetszik, akár nem.

Színház

Desiré Central Station 2016

Színház

Európa, csendet!

A szabadkai Desiré fesztivál idei alcíme: borderline. A sokféleképpen értelmezhető fogalom a legváltozatosabban és legradikálisabban Oliver Frljić és Urbán András előadásaiban kapott formát. Mindkettő sokkolóan hatott, pedig épp csak arról beszélt, ami van.

Peter Brook pályaképe

Színház

Visszaegyszerűsödés

Lapunk megjelenése idején Magyarországon tartózkodik a színháztörténet óriása, Peter Brook; Csatamező című előadása látható a Trafóban. A 91 évesen is aktív rendező több mint 50 éve járt először nálunk, hatása akkor rendkívüli volt.

Lélek

Barát-e a barátnő?

Lélek

Társas lány

Régóta foglalkoztat a nők barátsága, hiszen már a barátság szó kimondásakor is férfiakra gondolunk, híres barátságok jutnak az eszünkbe, Goethe és Schiller, Hacsek és Sajó. Ezek mind magasztosak, példaértékűek, kiállják az idő próbáját.

Interjú

Lélek

„Valami zsigerire láthatunk rá”

Beverley Clack filozófus az intellektuális nőgyűlöletről

Hogyan hat a nők ellen irányuló gondolatokra a közösségi média? Legyinthetünk-e ma már Nietzsche kirohanásaira? Ki és miért fél a nőktől? Az angol professzort telefonon kérdeztük.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Elég, ha együtt gondolkodunk”

Nemes László filozófus

Filozófiai kávéház, tanácsadás, praxis – új jelenségek és fogalmak, amelyek azt mutatják, hogy a filozófusok egy része igyekszik közelebb hozni a hétköznapokhoz a gondolkodás művészetét. A téma szakértőjével beszélgettünk.

100 éve lépett trónra az utolsó magyar király

Tudomány

A korona vőlegénye

1916. december 30-án, az I. világháború kellős közepén és az Osztrák–Magyar Monarchia létezésének utolsó előtti pillanatában került sor az utolsó magyar királykoronázásra. Fényes külsőségek, baljós előjelek és egy zsörtölődő bolgár cár a Mátyás-templomban.

Tudomány

„A lehetetlennel határos”

Podani János biológus az evolúcióról és a növények rendszerezéséről

A rendszertanról szóló, többször újrafogalmazott könyve szinte átírja a növényvilág osztályozását, cikkeit világszerte idézik – nekünk többek között az evolúciós gondolkodás jelentőségéről, a megszokott fogalmak feloldódásáról és Darwin máig tartó hatásáról mesélt.

Feketék, indiánok, eszkimók a budapesti állatkertben

Tudomány

Törzsi mutatványosok

A 19. század végén a világ számos állatkertjének volt szinte kötelező eleme valamilyen egzotikus népcsoport szerepeltetése. Levéltáros szerzőnk összegyűjtötte, hogy kiket mutogattak az 1880-as években Budapesten. Cikkéből az is kiderül, hogy mindez mai szemmel sem tekinthető botránynak.

Lokál
Sport

Sport

„Basszus, tanuljatok!” - Matics Ádám súlyemelő története

Ádám vak. 27 éves, a Vakok Állami Intézetének iskolájában tanult, sportmasszőr és informatikus, most sportszervezői szakra jár az ELTE-re, közben dolgozik, betanított munkás a Főkefénél. Ma is az intézetben lakik. Egy éve foglalkozik súlyemeléssel; nemrég egy ausztriai versenyen 85 kilót lökött. A 62 kilósok súlycsoportjában szeretne versenyezni a Tatabányai SC-ben, távlati célja a magyar bajnokság.

Riport

Riport

A jó szomszédok - Szeged, Strasbourg, prostitúció

„Szép Sanyikáék” évekig futtattak Csongrád megyei lányokat Franciaországban, s az ezzel szerzett vagyont ingatlanokon keresztül igyekeztek tisztára mosni. A banda tagjai március óta előzetesben ülnek. Lesz szó luxusautókról, ékszerekről, éjszakai mulatozásokról és még Kis Grófóról is.

Vizes vébé: mi az, hogy FINA Falu?

Riport

Homály a Dagály körül

A tervezettnél korábban bezárt Dagály fürdőt a hivatalos tájékoztatás szerint csak a 2017-es vizes vébé után újítják fel, ugyanis a jelenlegi medencék helyére FINA Falut építhetnek. Forrásaink szerint a verseny megrendezéséhez semmi szükség erre a Nemzetközi Úszószövetség nevét viselő, rejtélyes objektumra.

Ételhordó
Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Vissza a vadonba

Frontier

Ritkán szól ennyi érv egy új széria mellett. A Discovery Canada beszállása a fénykorát élő sorozatiparba önmagában is figyelmet kelthet, de ha ezt a Netflix partnereként teszi, az többre érdemes egy fejfelkapásnál vagy kattintásnál. Abba belenézünk.