Az Alkotmánybíróságon támadnák meg a benzinárstopot a kutasok

  • narancs.hu
  • 2022. március 17.

Belpol

Szerintük a 480 forintos kis-, majd nagykereskedelmi üzemanyagár-stopról szóló rendeletek sértik azt a szabályt, miszerint hatósági árral senki sem kötelezhető veszteséges működésre.

A magyar állam ellen indított alkotmánybírósági pereket fontolgatnak a hazai úgynevezett kis benzinkutasok a 480 forintos üzemanyagár-korláthoz kapcsolódó, számukra hátrányos intézkedések miatt – írjaNépszava. A lap szerint

az érintettek úgy vélik, hogy a 480 forintos kis-, majd nagykereskedelmi üzemanyagár-stopról szóló rendeletek sértik azt a szabályt, miszerint hatósági árral senki sem kötelezhető veszteséges működésre.

A kutasok azt is kifogásolják, hogy az a pont, amely szerint a 48 órán túl zárva tartó kút üzemeltetését az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közvetítésével ideiglenesen átveheti egy erre jelentkező vállalkozás – jelen esetben a Mol –, a tulajdonhoz fűződő jogaikat sérti.

A perek hetek múlva indulhatnak, az eljárások pedig egy esetleges hazai kudarc a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatódhatnak, akkor azonban csak évek múlva zárulhatnak le –mondta Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnökségi tagja a lapnak. A szervezet mintegy négyszáz kutas vállalkozót tömörít magába.

(Népszava)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk