Az állam megvásárolja Orbán rokonának horvát szállodáit?
003.jpg

Az állam megvásárolja Orbán rokonának horvát szállodáit?

  • narancs.hu
  • 2017. március 30.

Belpol

Minimum 15 milliárd forint Vitézy Tamás adriai cégcsoportjának tartozása. Az állam még nem döntötte el, hogy kivásárolja-e a társaságot az Orbán Viktorral rokoni kapcsolatban álló vállalkozót - de gondolkodik rajta.

Vitézy Tamás már csak horvát turisztikai cégcsoportja értékesítésében látja a jövőt. Hogy ki lehet a vevő, nem árulja el – lapunk kérdésére Mészáros Lőrinc vásárlási szándékát kizárta –, de az üzlet a kormány számára sem közömbös. Ami biztos: az adófizetők nem fogják megtudni, mennyibe kerülne az adósságba rokkant társaság megmentése, mert az Adriatiq Island Group átvilágításáról a kormány számára készült anyag titkos minősítésű. A cég össztartozása legkevesebb 15 milliárd forint lehet, valós értékének felmérését pedig a horvát állam és a magyar vállalkozó súlyos jogvitája nehezíti. A Raiffeisen októberben végrehajtót küldött Vitézy nyakára, amin ő meglepődött, bár nem tart a 3 milliárdos banki követelés következményeitől.

false


 

Két éve még bízni lehetett abban, hogy megismerhető lesz Vitézy Tamás horvátországi idegenforgalmi érdekeltségeinek kormányzati átvilágítása. Az elkészülte után titkossá minősített anyag arra kereste a választ, hogy jó üzlet lenne-e az államnak tízmilliárdokat fizetni a miniszterelnökkel rokoni kapcsolatban álló üzletember cégeinek megmentéséért. Az Adriatiq Island Group helyzetét és értékét 72 millió forintért vizsgálta a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárással a PwC, amely a munkát 2015 februárban kezdte a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. megbízásából. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselőnek kénytelen volt részletesebben indokolni a PwC szerződését. „A Fővárosi Bíróság 2012. október 16. napján jogerőre emelkedett végzésével elrendelte az Adriatiq Island Group Hungary Kft. felszámolását. Az eljárás jelenleg is folyamatban van. A nagy értékű ingatlanvagyon hazai kézben tartása és az ehhez kapcsolódó munkahelyek sorsa figyelmet érdemel. A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. ezért vizsgálja az Adriatiq Island Group tőke- és hitelszerkezetének átalakításával kapcsolatos befektetési lehetőségeket.” Azóta az Adriatiqot törölték a cégjegyzékből, a kormány azonban mégsem döntött - ennek okáról hiába kérdeztük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot.

Hogy miért szállt be Vitézy a horvát turizmusba, és milyen esélyei vannak a kormányzati felvásárlásnak, ma megjelenő Magyar Narancsban olvashatnak.

Figyelmébe ajánljuk