Az ÁSZ felmérte, hogy a tanárok nem is élnek olyan rosszul

  • narancs.hu
  • 2022. április 11.

Belpol

Mindezt a pedagógussztrájk ideje alatt sikerült kiokoskodni.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményt juttatott el lapunkhoz, amelyben azt írták, a kutatásban az ÁSZ-on kívül további nyolc szervezet működött közre (Pénziránytű Alapítvány, a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Gál Ferenc Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az OTP Fáy András Alapítvány, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem), a kutatás pedig egy pénzügyi kultúrával kapcsolatos felmérés volt, amely a különböző szakon végzett pedagógusok pénzügyi ismereteinek, attitűdjeinek, magabiztosságának, viselkedésének és motivációinak feltárására irányult és általánosságban nem a tanárok anyagi helyzetét vizsgálta.

Azt is írták, hogy az elemzés rögzíti, hogy „bár a tanári átlagfizetés köztudottan alacsony, mégis a megkérdezettek 86%-ának van megtakarítása”. Az elemzésben emellett kitértek arra is, hogy „az oktatókra vonatkozó kutatás hiánypótló jellegét az is mutatja, hogy az eredmények a feltételezettnél magasabb szintű pénzügyi tudatosságot jeleznek, feltárva, hogy a felmérésben részt vevő tanárok pénzügyi tájékozottsága jobb, mint a felsőoktatásban, leginkább gazdasági-pénzügyi ismereteket tanuló hallgatóké”.

Miközben a tanárok többek között az alacsony fizetésük miatt sztrájkoltak, az egykori fideszes képviselő, Domokos László vezette Állami Számvevőszék (ÁSZ) a pedagógusok pénzügyi kultúrájáról készült jelentést tette közzé márciusban – írja Népszava.

Az állami felmérés szerint „rendkívül jó arány”, a megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta a feltett kérdésre, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással. A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, míg a többiek eseti jelleggel. A kutatás során a hónapról-hónapra élők alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségével, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénz hiányát.

Bár a felmérésből nem derül ki, mennyi a megtakarítások átlagos összege. A lap szerint a jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, közülük 705-en adtak „érvényes válaszokat” a 21 kérdésre. A kérdőív kitöltőinek átlagéletkora 50,5 év volt, a legfiatalabb megkérdezett 24 éves, a legidősebb 74 éves volt. A hivatalos kommunikáció szerint a cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket.

A kutatás az ÁSZ szerint azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusok tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára.

(Népszava)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk