Élőlánc, pedagógussztrájk - országszerte újabb tiltakozásba kezdtek a diákok és a tanárok

  • narancs.hu
  • 2022. november 18.

Belpol

Az egész országban megmozdulások kezdődtek pénteken reggel: élőlánc, sztrájk, tüntetés folyik a közoktatás lerohasztása és a tanárok ellehetetlenítése miatt.

A 2022/2023-as tanév kezdete óta harmadszor alkotnak élőláncot Budapesten és számos vidéki városban a diákok és a tanárok, hogy így hívják fel a figyelmet a közoktatás és a pedagógusok lehetetlen helyzetére. A főváros mellett több megyeszékhelyen - Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron -, illetve kisebb városokban zajlanak a tiltakozások. A nap folyamán sztrájkolnak a pedagógusok, mint ahogy a héten is tartottak tiltakozásokat polgári engedetlenségi akciók keretében jó pár iskolában. A reggeli megmozdulásokkal párhuzamosan beszél szokásos péntek reggeli rádióműsorában Orbán Viktor miniszterelnök. Az állandó lózungok (szankciók stb.) és újabb hazugságok (nem is szavazta meg a szankciókat) kerültek szóba az adásban, amiben az egész országra kiterjedő tanár- és diáktiltakozásokról nem beszélt.

Budapesten reggel háromnegyed 8-tól gyülekeztek az élőláncot alkotók a Margit híd-Kossuth tér-Kiskörút-Szabadság híd-Budai felső rakpart útvonalon. A Parlament környékéről induló tudósítónk, Bajnai Marcell szerint egyes helyeken nagy a tömörülés, másutt pedig még kevesen vannak, így a résztvevők megpróbálják "kifeszíteni" a láncot. Sokan érkeztek kereplőkkel, dudákkal, sípokkal, az autósok közül többen dudálással "csatlakoztak" a tiltakozóakcióhoz.

 
A Radnóti gimnázium diákjai a Kossuth térnél.
Fotó: Bajnai Marcell
 

A Kossuth téri metróállomáson a mozgólépcsőknél szórólapokat osztogattak a diákok, de el kellett hagyniuk a területet, miután hangosbemondón keresztül közölték velük, hogy ez tilos - jelentette tudósítónk. A rakparton állók közben a "Szabad ország, szabad oktatás" rigmust skandálják. Az ELTE Múzeum körúti épületénél "szép és hangos a lánc", ahogy tudósítónk írta; az ott lévők a "Nincs tanár, nincs jövő" rigmussal kapcsolódnak be a tiltakozásba, de "A sztrájk alapjog" szlogen is felhangzik. A Múzeum körúton egyébként végig skandálnak a résztvevők, folyamatosan dudálnak az autósok.

Közben mutatjuk, milyen táblákkal, transzparensekkel szálltak be az élőláncba a diákok a Parlamentnél.

 
Fotó: Sióréti Gábor  

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor

A Vámház körúton és a Szabadság hídon megafonból diktálják a skandálnivalót, szól is a "Fizessétek ki a tanárainkat!"

 
Fotó: Bajnai Marcell

 
Fotó: Bajnai Marcell 

A Kálvin téren a villamos csenget, a vezető integet, ami nagy sikert arat az élőláncot alkotók körében. Lassan az utolsó rigmusok hangzanak fel, majd közös taps, és véget ér a mai élőlánc. Be is mondták, hogy a megmozdulás 9 óráig tartott, “biztonságosan és lassan oszoljunk”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk