Az elmúlt egy évben 116 százalékkal nőt az állami vezetők fizetése

  • narancs.hu
  • 2018. december 7.

Belpol

Mert megérdemlik.

Nőnek a bérek, büszkélkedik ezzel a kormány mindenfele. A fizetésemelések pedig elérték az államapparátust is, nem kicsit, nagyon: az mfor.hu adta közre a K-Monitor által adatai alapján, hogy egy év alatt átlagosan 116 százalékos béremelkedés történt az állami vezetőink körében.

A legjobban ennek két tárca nélküli miniszter örülhet, jegyzik meg:

Bártfai-Mager Andrea és Süli János havi bruttó 5 millió forintos fizetése 354 százalékkal haladja meg az előző évit.

Őket Vízkelety Mariann és Völner Pál követi, akiknek már "csak" 273 százalékkal több a fizetésük az előző évinél, 1,3 millió forint.

Hatan 187,5 százalékos juttatásemelkedést könyvelhetnek el, de a kevésbé szerencséseknek is legalább 30%-kal nőtt a fizetésük.

Ahogy írják, az eltérő béremelkedések hátterében nem a teljesítmények állnak, hanem az, hogy a különböző mértékű béremelésekkel mindenkinek a besorolásának megfelelő szintre hozzák a fizetését.

Azok, akik országgyűlési képviselői posztot is betöltenek, még számolhatnak a bruttó 891 ezer forintos juttatással is. Így jön ki az, hogy Süli János például havi bruttó 5,8 millióért látja el feladatait. (Ez nettósítva is min. 4 millió forint.)

Összegzésként azt írják, hogy havonta a miniszterek minimum 1,77 milliót, az államtitkárok pedig nettó 1,4 milliót vihetnek haza. Ez azt jelenti, hogy "a két tarca nélküli miniszter 22-szer, a miniszterek 19-szer, az államtitkárok pedig 6-szor többet kapnak kézhez munkájukért, mint az országos átlag."

Figyelmébe ajánljuk