A szavazás előtt még betoltak egy módosítást a túlóratörvény javaslatba

  • narancs.hu
  • 2018. december 7.

Belpol

Marad a 400 óra, és nem kell hozzá kollektív szerződés.

Az országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtök este nyújtotta be a "rabszolgatörvénynek" nevezett törvényjavaslat szövegét. A hvg.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy a múlt kedden botrányba fulladó országgyűlési vita és a héten zajló egyeztetések után sem lesz a javaslatban túl sok engedékenység.

A jelenlegi szabályozásban az évenként elrendelhető 250 óra rendkívüli munkaidő csak kollektív szerződés alapján emelhető háromszáz órára. Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf egyéni indítványa ezt emelte volna 400-ra, törölve az utalást a kollektív szerződésre. A vállalkozásfejlesztési bizottság javított volna ezen: meghagyta volna a maximum 250 órát általános szabályként, és csak kollektív szerződés esetén engedett volna 300 helyett 400 túlórát.

A Hende Csaba vezette törvényalkotási bizottság azonban egy másik verziót véglegesített benyújtásra: alapszabályként megtartaná a 250 túlórát, amely kollektív szerződés esetén lehet 300 óra, de „a munkáltató és a munkavállaló írásbeli megállapodása alapján” felemelhető 400 órára –kollektív szerződéstől függetlenül. Ez lenne az ún. önként vállalt túlmunka.

Ez tehát az a végső verzió, amelyről szerdán szavazni fognak.

A másik vitatott kérdésben, hogy a munkaidőkeret akár 3 év is lehet, és csak ennyi idő után számolják ki, hogy túlórázott-e valaki, semmi nem változott. Hiába mondta Gulyás Gergely miniszter a kormányinfon, hogy a kormány nem támogat egy évnél hosszabb elszámolási időszakot, erre vonatkozóan egyik bizottság se nyújtott be módosító indítványt, vagyis úgy látszik, marad a három év.

Figyelmébe ajánljuk