Az elszálló árak miatt több mint 20 százalékkal nőtt a bolti lopások száma

  • narancs.hu
  • 2022. december 23.

Belpol

Idén január és november között 7560 esetet regisztráltak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adataiból kiderül, a múlt évihez képest megugrott a kisebb, vagyis az ötezer forint értéket meg nem haladó, így szabálysértésnek számító lopások száma az év első tizenegy hónapjában – írja a Népszava.

Míg tavaly ugyanebben az időszakban 6172 ilyen esetet regisztráltak, addig idén január és november vége között 7560-at. Ez 22,4 százalékos növekedést jelent. Az elkövetők a legtöbb esetben – ahogy tavaly, úgy idén is – elsősorban élelmiszert loptak, ezt a toplistán a ruházat, az illatszer, a vegyi áru és a műszaki cikk követte. 

Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kft. kommunikációs vezetője a lap megkeresésére úgy fogalmazott,

a jelenlegi nehezebb gazdasági helyzet az üzletekben elkövetett lopások és lopási kísérletek folyamatosan növekvő számában is megmutatkozik.

Mint elmondta, ezek kapcsán egyre kevésbé beszélhetünk egyszerű élelmiszerlopásról, a hangsúly áthelyeződött a szervezett, sorozatos, megrendelésre, tovább értékesítési céllal történő eltulajdonításra.

Egy dunántúli Lidl munkatársa elmondta, bár konkrét számokhoz nincs hozzáférése, de vélhetően több a lopás az üzleteikben, ugyanis a személyzetet is sokkal szigorúbban ellenőrzik. Sokkal gyakrabban tartanak például próbavásárlást, direkt lopáshelyzetet generálva, azt figyelve, hogy a pénztárosok melyik trükköknek dőlnek be, a kamerákkal pedig nem csak a vevőket, de az alkalmazottakat is figyelik. Szerinte a leggyakrabban egyébként alkoholt, ruhaneműt, illetve a bazár részen található kisebb árucikkeket lopnak a vevők.

A lapnak nyilatkozó egyik kaposvári hipermarket biztonsági őre szerint, ha nem is túl nagy arányban, de nőtt a lopáskísérletek száma, állítása szerint pedig megjelent az áruházban a „szociális hátterű” tolvajlás. Mint elmondta: „felvágott, tejtermék, péksütemény, szelet csokoládé, amit megpróbálnak fizetés nélkül elvinni a vevők, de olyan is akadt, aki egy csomag élesztővel bukott le.”

A Népszava által kikért rendőrségi adatok alapján a legtöbb ilyen lopást a hiper- és a szupermarketekben, valamint egyéb vagyonőrt foglalkoztató üzletben követték el. A kisebb értékű lopások 13,1 százalékát követték el fiatalkorúak, 0,5 százalékát pedig gyermekkorúak. Tavaly hasonló arányok voltak: akkor a fiatalkorú elkövetők aránya 12,4 százalék volt, a gyermekkorúaké pedig 0,6 százalék volt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk