„Az igazság az, hogy kurva nagy baj van ebben az országban” – Budapesten is vonult az Anonymous

  • Gera Márton
  • 2016. november 6.

Belpol

Mindenki megkapta a magáét: ott voltunk a felvonuláson.

Úgy tűnik, az időjárás nem igazán kedveli az Anonymous-csoport szokásos november ötödikei felvonulását: amikor legutóbb, 2013-ban a hazai Anonymous-csoportok egy nagyobb demonstrációt szerveztek erre a napra, ömlött az eső. Most sem volt ez másként, így talán a borzalmas időnek is köszönhető, hogy csak száz ember gyűlt össze délután öt órára a Vértanúk terén, ahonnan az idei menet elindult.

false

 

Fotó: Németh Dániel

November ötödike egyébként az Anonymous életében kitüntetett nap: 2013 óta szerveznek tüntetést

a világ több száz városában

Guy Fawkes napjára. Az idén egy hosszabb, a fővároson átívelő vonulást hirdettek meg Budapesten, amely szándékosan a Parlamenttől indult, mert  – a szervezők elmondása szerint – így akarták kifejezni, hogy egyre inkább „szeretnének eltávolodni a korrupt és antidemokratikus hatalomtól”.

Ám mintha nem csupán az időjárás esküdött volna össze az idei rendezvény ellen: a Vértanúk terén elcsúszott egy férfi, akihez mentőt kellett hívni, miközben az is kiderült, hogy

a rendőrség nem engedélyezi a Guy Fawkes-maszkok viselését,

ami egészen meglepő volt, hiszen a világ úgy 700 városában ezekben vonultak a résztvevők. Így legtöbben a hátukra tették a maszkot, ezzel jelezve, hogy ők az Anonymoust támogatják, ám ez látványosnak nem nagyon volt nevezhető.

A felszólalók elmondták, hogy az Anonymous sokkal több egy hackercsoportnál, majd szinte mindenki megkapta a magáét: „A terrorral riogató kormány az igazi terrorista! Az igazság pedig az, hogy kurva nagy baj van ebben az országban!” – mondták, és a résztvevők hallhatóan egyetértettek.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Szerintük az emberi és társadalmi erőforrásokat kizsákmányolják, a fontosabb problémák elsikkadnak az országban a pártpolitikai küzdelmek miatt, pedig

tömegek éheznek

például.

S hogy mindezek ellen hogyan akarnak fellépni? Azt mondták, a céljuk az, hogy „elérjék a tudatosság és együttműködés kritikus szintjét”.

Végül úgy negyed hatkor elindultak a térről, és közben végig azt skandálták:

„A világunk lehet más, légy magad a változás!”

false

 

Fotó: Németh Dániel

A Szabadság téren, a Ronald Reagan-szobor mellett az amerikai elnökválasztásról is beszéltek, és elővették a South Parkból ismerős nyelvi leleményt (a két elnökjelölt: Gennyes Tus és Redvás Szendvics), majd Bernie Sanderst dicsérték. Ezután Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője szólalt fel a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) és az Európai Unió–Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ellen, és a résztvevők azt kiabálták: „Mondj nemet a CETA-ra!”

Puzsér Róbert a volt MTV-székház előtt arról szónokolt, hogy soha nem kell egyetérteni; a legfontosabb, hogy mindenki elmondhassa a véleményét: „Havas Szófia véleménye nekem nem kedves, ennek ellenére azt szeretném, ha Havas Szófiát nem csuknák le ezért” – mondta.

Aztán a tömeg még elvonult a Városligetbe, a Királydombhoz, ahol a fenntarthatóságról beszéltek. Hogy a változás hol maradt (le), az útközben fel sem tűnt.

Figyelmébe ajánljuk