Az LMP nem áll be Márki-Zay Péter mögé

  • narancs.hu
  • 2021. október 8.

Belpol

De teljes mellszélességgel kiállnak az ellenzéki összefogás mellett, és támogatni fogják az előválasztáson nyertes közös jelölteket és miniszterelnök-jelöltet.

Az LMP azért döntött úgy a nyáron, hogy Karácsony Gergely jelöltségét támogatja, mert meggyőződésünk volt, hogy a szűken vett pártérdeknél fontosabb annak az esélynek a megragadása, hogy az ellenzéknek zöld miniszterelnök-jelöltje, az országnak pedig zöld miniszterelnöke legyen. Ez az esély Karácsony Gergely mai bejelentése után megszűnt – áll  a párt közleményében.

"Ezt rendkívül szomorú helyzetnek tartjuk, mert meggyőződésünk szerint az ellenzék szempontjából az országot hosszú évtizedek óta meghatározó bal-jobb törésvonal leképzésénél fontosabb azoknak a százezreknek a képviselete, akik érzik annak a felelőségét, hogy mi vagyunk az utolsó generáció, aki még tehet a klímaváltozás megállítása érdekében."

A párt hangsúlyozza, hogy

a kialakult helyzet ellenére teljes mellszélességgel kiáll az ellenzéki összefogás mellett, és minden erőforrásával támogatni fogja az előválasztáson nyertes közös jelölteket és miniszterelnök-jelöltet.

"A párt ugyanakkor azt az egyértelmű döntést hozta korábban, hogy az előválasztás esetében csak egy zöld jelölt mögött tud felsorakozni, így a második fordulóban hivatalosan egyik jelöltet sem fogja támogatni."

Mint ismert, Karácsony Gergely pénteken jelentette be, hogy visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől, így az előválasztás második fordulójától, és Márki-Zay Pétert támogatja.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk