Karácsony Gergely visszalép Márki-Zay Péter javára

  • narancs.hu
  • 2021. október 8.

Belpol

Az MSZP és a Párbeszéd jelöltje befejezi miniszterelnök-jelölti kampányát. Hisz abban, hogy Márki-Zay képes egyesíteni az ellenzéket.

„Némi mérlegelés után, de jó szívvel és tiszta szívvel jelentem be, hogy miniszterelnök-jelölti kampányomat befejezem, és arra kérem az engem támogató pártokat és szervezeteket, hogy az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak.” E szavakkal kezdte Márki-Zay Péterrel közös pénteki budapesti sajtótájékoztatóját Karácsony Gergely. Bejelentését taps fogadta; a Kossuth téren a József Attila-szobornál tartott eseményen ugyanis a sajtó képviselői mellett rengeteg érdeklődő, szimpatizáns is megjelent.

Márki-Zay Péter tisztességes, becsületes, szolgálatra kész ember, aki jobban szereti a hazáját, mint a hatalmat és tudja, hogyan kell fideszes ellensúly mellett küzdeni – mondta az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, arról beszélve, miért volt egyszerre könnyű és nehéz számára a visszalépésről szóló döntést meghozni. Ugyanakkor azt is mondta, nehéz volt döntést hoznia, mert közel 170 ezer ember tisztelte meg a bizalmával az előválasztás első fordulójában, most pedig mégis egy jobbközép politikust fog támogatni.  

„Arra a belátásra jutottam tegnap nagyjából olyan 11 óra körül, hogy ha ezt nem lépem meg, akkor Orbán Viktor marad”

- mondta visszalépését indokolva a főpolgármester.

„Hiszek abban, hogy Márki-Zay Péter tudja egyesíteni az ellenzéket” – hangsúlyozta Karácsony hozzátéve, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje képes összefogni a szavazókat a jobbközéptől a balközépig. „Minden magyar állampolgár, politikai szervezet és a Jóisten támogatását kérem ahhoz, hogy Márki-Zay Péter igazi államfiérfivá váljon” – fogalmazott Karácsony Gergely. Azt is mondta, döntése a „szíve legközepéből” jön.

Hangsúlyozta, miniszterelnök-jelöltként nem a hatalom megszerzése volt a célja, és a mostani döntése sem róla szól, hanem egyesíteni akarják a változást akaró embereket. Márki-Zay Péterrel volt köztük vita, ugyanis ő szociáldemokrata-zöld programban hisz, amit véleménye szerint képviselni fog a nevében Dobrev Klára immáron egyetlen ellenfele, és alig várja, hogy az új kormány esetén érdemi vitákat folytassanak egymással. 

A DK-jelöltjét nagyon sokra tartja, de szerinte túl kell lépni azon, hogy jelenleg Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc küzdelme zajlik. Hitet és reményt akarnak adni az emberekenek, akik már torkig vannak a polgárháborús hangulattal, amiben az elmúlt húsz évben élünk. Hozzátette, az elmúlt napokban elvesztették a fókuszt, hatalomtechnikai vitákba mentek bele, és sokaknak úgy tűnthetett, mintha a „tipikus politikusok” lennének, pedig Magyarországnak nem ilyen „tőről metszett politikusokra” van szüksége, hanem államférfiakra és nőkre, akik távlatokba gondolkodnak. 

 
Fotó: Németh Dániel
 

Karácsony Gergely és jómagam az egyetlen helyes döntést hoztuk meg – ezt már Márki-Zay Péter mondta. Arról is beszélt, tisztelete jeléül belép a Karácsony által létrehozott 99 Mozgalomba. Mint mondta, Karácsony hősies tanúbizonyságot tett arról, hogy nem mutyikban gondolkodik, hanem le akarja váltani Magyarország legkorruptabb kormányát. „Mi együtt nem kevesebben, hanem sokkal többen vagyunk. Az önök és Dobrev Klára támogatása is kell” – folytatta Márki-Zay. Felidézte: ő már akkor jobboldali, keresztény és templomba járó ember volt, amikor Orbán Viktor a Liberális Internacionálé élén elnökölt. 

Feleslegesen hosszúra nyújtott, szónoklatszerű beszédében úgy fogalmazott Márki-Zay Péter, „én vagyok az önök reménysége”. Szerinte hihetetlen támadásoknak lesz kitéve; „ki tudja, mi minden leszek én még” – fogalmazott arra utalva, a Fidesz és a kormánypárti sajtó nyilvánvalóan a legkülönfélébb dolgokkal fogja támadni.

„Az egyetlen reményünk az, ha önök velünk vannak, legyenek akár DK-s vagy fideszes szavazók. A következő tíz napban mindenkinek el kell mennie és le kell szavaznia rám.

Nem Dobrev Klára, hanem Orbán Viktor az ellenfél” – kérte és emlékeztette hallgatóságát Márki-Zay Péter, aki közel fél óráig beszélt, valósággal szónokolt a sajtótájékoztatónak meghirdetett eseményen.

Állítása szerint a személyes ismeretségük alapján mindig bízott Karácsony Gergelyben, pedig sok az áruló a politikában, az ellenzékben is, de a főpolgármestert soha nem tartotta annak. Azt mondta, Karácsony kapott a DK-tól is ajánlatot, hogy Dobrev Klára javára lépjen vissza, és bármit megígérhettek volna neki, bármilyen pozíciót az új kormányban, miközben ő, pártnélküli jelölt semmit nem tud neki adni; ennek ellenére őt választotta, ami azt jelzi, hogy a haza érdekét szolgálja. Szerinte Orbán Viktor egyetlen reménye a mai naptól az, ha a Dobrev nyeri a választást, akit egyébként hihetetlen teljesítményű, szorgalmas politikusnak tart. 

Arra kérte Karácsony támogatóit, így az MSZP-t, a Párbeszédet és az LMP-t, hogy csatlakozzanak hozzá, legyen ők is azok a „bátor kicsik”, akik mindent feltesznek azért, hogy 2022 áprilisában „a projekt” sikerülhessen. Azt is mondta, hogy a Fidesz megpróbálja majd meghekkelni az előválasztást, amit nem szabad alábecsülni. Beszédét azzal zárta, hogy az Orbán Viktor által létrehozott gödörből „a kijárat nem jobbra és balra van, csak felfelé”. Ezt követően a két jelölt megölelte egymást. 

A DK ezelett közleményt adott adott ki. E szerint a sajtótájékoztatón elhangzottakkal ellentétben nem keresték meg Karácsony Gergelyt. A sajtótájékoztató után rákérdeztek erre az újságírók, és Márki-Zay és Karácsony is azt mondta, hogy történt ilyen. Az LMP pedig arról döntött, hogy egyetlen jelöltet sem fognak támogatni az előválasztás második fordulójában. Hasonló tartalmú közleményt adott ki az MSZP is.

Karácsony Gergely újságírói kérdésre elmondta, a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem fogják egymás között megosztani a miniszterelnök ciklust, magyarán Márki-Zay Péter lesz a következő négy évben a miniszterelnök, ha választást nyernek – Karácsony a főpolgármesteri feladataira fog koncentrálni. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk