Az LMP rászervez egy saját aláírásgyűjtő akciót Hadházyéra az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért

  • narancs.hu
  • 2018. október 7.

Belpol

Á, dehogy Hadházy ellen... Egy év alatt egymillió aláírást gyűjtenének legalább 7 uniós tagországból.

Hadházy Ákos kezdeményezte az aláírásgyűjtési akciót az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért, amivel arra akarná rábírni a kormányt, hogy az eddigi ellenállását feladva léptesse be Magyarországot.

Az EU 28 tagállamából eddig 22 már csatlakozott az Európai Ügyészséghez. Magyarország mellett csak Lengyelország és Svédország nem vesz részt a munkában, míg Dánia, Írország, és az EU-ból éppen kilépő Anglia a bel- és igazságügyi együttműködésnek ezen a területén egyébként sem vesz részt.

Hadházy egymillió, az európai ügyészséghez való csatlakozást támogató aláírás összegyűjtését tűzte ki célul, törekvését pedig az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum Mozgalom is támogatja.

Magyarország korrupciós helyzete megkívánja az összefogást – indokolták a pártok.

Erre most úgy tűnik, az LMP saját aláírásgyűjtést indított. A párt elnöke, Keresztes László Lóránt Facebook-oldalán jelentette be, hogy "Aláírásgyűjtést indítottunk! Csatlakoztunk a „Szüntessük meg a csalást és az uniós forrásokkal való visszaélést!” európai polgári kezdeményezéshez.

"Egy év alatt össze kell gyűjtenünk 1 millió aláírást Unió szerte, legalább 7 tagországból," írja az LMP. A párt szerint így konkrét jogi lépéseknek kellene következnie az ügyben.

Arra reagálva, hogy mégis miért akcióznak Hadházy aláírásgyűjtése ellen, azzal párhuzamosan, Keresztes úgy nyilatkozott: "párhuzamosan azt is támogatjuk, arra is gyűjtünk. De az csak egy petíció, ennek pedig konkrét joghatása lesz".

Arról, hogyan gyűjtene aláírást még hat másik uniós országban az LMP, egyelőre egy szót sem ejtettek.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.