Az MNB fontosnak tartaná, hogy a Revolutot is felügyelje

  • narancs.hu
  • 2023. március 13.

Belpol

A hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy magyarországi leánybankként végezze tevékenységét.

Az MNB a hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét

– hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

Közleményükben megjegyezték, a hazai ügyfeleknek elektronikus pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Revolut Bank prudenciális és fogyasztóvédelmi felügyeletét a bank székhelye szerinti, azaz a litván felügyeleti hatóság látja el. Az MNB-t "fogadó országbeli" felügyeletként csak korlátozott jogosítványok illetik meg: az ügyfelek érdeksérelem esetén elsődlegesen a litván felügyeletnél kezdeményezhetnek lépést, továbbá a betétesek védelmét is a litván betétbiztosítási rendszer garantálja.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a Revolut Ltd. könyvvizsgálója jelezte: fennáll a kockázat, hogy a brit társaság 2021. évi bevételi kimutatásában lényegi tévedések szerepelnek. Az auditor szerint a brit társaság bevételének háromnegyede – 477 millió fontnyi, részben kriptovaluta alapú tétel – eltérhet a valóságtól.

Az MNB felidézte, korábban a litván felügyelet arról tájékoztatta őket, hogy a bank fióktelepet (nem leányvállalatot) kíván létesíteni Magyarországon; erre azonban eddig nem kerül sor.

A litván Revolut Bank UAB a brit Revolut Ltd. leányvállalata, jelenleg határon átnyúló intézményként, nem itthoni banki engedély birtokában tevékenykedik.

Az MNB támogatja az egyszerűbb, olcsóbb pénzügyi szolgáltatásokat lehetővé tévő fintech innovációkat, de kizárólag akkor, ha azok szavatolják a pénzügyi stabilitást és az ügyfelek biztonságát – húzták alá a közleményben.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk