Szalay-Bobrovniczky: Ukrajna nem tud dönteni saját sorsáról, mások rendelkeznek róla

  • narancs.hu
  • 2023. március 13.

Belpol

A honvédelmi miniszter szerint azért van szükség szuverén Ukrajnára, hogy "legyen Oroszország és Magyarország között kellően széles és mély terület".

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az Indexnek nyilatkozva mondta fel ezúttal a kormányzati "békepártiságot" bizonyító kommunikációs paneleket. Bár az exkluzívnak nevezett interjúban volt olyan téma, amiről hiába kérdezték, ilyen volt például az, hogy a magyar kormány számára elfogadható-e, ha orosz csapatok maradnak Ukrajna területén. A honvédelmi miniszter nem árulta el az ezzel kapcsolatos hivatalos álláspontot.

De azt sem válaszolta meg Szalay-Bobrovniczky, hogy

  • hány ukrán katonai egészségügyi szakembert képeznek ki Magyarországon,
  • napirenden van-e, hogy a honvédség AW249-es helikoptereket vásároljon,
  • pontosan hány tapasztalt tiszttől válik meg a honvédség az úgynevezett fiatalítás jegyében,
  • a hadsereg toborzási kampánya során mekkora létszámmal lenne elégedett.

Az viszont kiderült, hogy a magyar honvédelmi miniszter szerint Ukrajna "nem a képlet megoldása, hanem a képlet elszenvedője", ugyanis

nem tud dönteni saját sorsáról, mások, konkrétan az USA és Oroszország rendelkeznek róla – Szalay-Bobrovniczky azt a kormányzati álláspontot forszírozta, mely szerint Washingtonnak és Moszkvának kell tárgyalnia."

A cél az, hogy Oroszország ne jelentsen fenyegetést Európára, és legyen Oroszország és Magyarország között kellően széles és mély terület, egy szuverén Ukrajna.

Ez mindannyiunk érdeke, ennek elérésére azonban más-más eszközöket választunk. Mi a tárgyalást látjuk kézenfekvőnek."

A miniszter az "eszkaláció" szót ridegnek találja. Arra a kérdésre, hogy kerülhet-e Magyarországon gyártott katonai eszköz az ukrajnai frontra, a miniszter annyit felelt, hogy "még sokáig a magyar haderő igényeit fogja szolgálni" minden Magyarországon gyártott fegyver.

Elmondta a 45 évnél idősebb, legalább 25 év szolgálati idővel rendelkező tisztek elküldéséről, hogy "a folyamat jó fogadtatásra lelt, az illetménykonstrukcióval kapcsolatos komoly kritikával nem találkoztam".

Kimelete a sorkatonaság kérdéséről, hogy Magyarország hadkiegészítése önkéntes alapú és az is marad.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk